Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Wie van ver komt om de Vierdaagse te lopen, moet ook rekening houden met extra kosten voor brandstof. Foto: ANP
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Marsleider Henny Sackers (rechts) feliciteert een wandelaar op de Via Gladiola. Foto: ANP
Lopers tijdens de Alternatieve Vierdaagse in 2020. Foto: ANP

Lopers tijdens de Alternatieve Vierdaagse in 2020. Foto: ANP

NIJMEGEN - Jarenlang moest loting uitwijzen of enthousiaste wandelaars een plekje zouden bemachtigen in de Nijmeegse Vierdaagse. Hoe anders is dat voor de editie van dit jaar: de inschrijving is al ten einde en er zijn nog zevenduizend startbewijzen te vergeven. Hoe komt dat?

John van den Engel (65) liep liefst achttien keer mee in de Vierdaagse. Steeds weer reisde hij met zijn vrouw van Spijkenisse naar Nijmegen om mee te lopen. Nu slaat hij het evenement over en daar heeft hij meerdere redenen voor.

John zegt het eerlijk: hij vindt het wandelevenement vrij prijzig geworden. In 2020 was het inschrijfgeld - voor het eerst - 100 euro. Inmiddels is daar 4 euro bovenop gekomen. "Er komt elke keer een beetje bij. Wij lopen met z'n tweeën, dus de kosten lopen wel op. Naast het inschrijfgeld betalen we stageld voor onze camper, en zo'n plek is tijdens de Vierdaagse duurder dan in andere weken. Een biertje was de laatste keer 3,50 euro, dat zal ook duurder zijn geworden", vermoedt John. "Al met al kost deelname ons tussen de 800 en 1.000 euro, daar komt het wel op neer."

Als je met veertigduizend man op pad gaat, is de kans op een besmetting echt groter
John van den Engel

De oplopende kosten vormen echter niet de enige reden. John vindt het sowieso geen prettige tijd, met alle spanningen in Oekraïne, en daarnaast voelt hij aarzeling om met zó veel mensen samen op te trekken. "Kennissen van me gaan altijd skiën, maar zijn alle zes teruggekomen met corona. Waar ze het opgelopen hebben, ik weet het niet. In de skilift, in de horeca, ergens anders. Maar ik denk dat het risico op een besmetting echt groter is als je met veertigduizend man op pad gaat. Ik vertrouw het niet helemaal", zegt hij.

Wandelmaatje is niet beschikbaar

Jeanette Guit uit Dronten heeft een meer praktische reden voor haar afzegging. Ze was graag opgegaan voor haar derde kruisje. Samen met haar vaste wandelmaatje - voor wie het de tiende editie zou worden - was Jeanette van plan te gaan lopen. Haar wandelmaatje is echter verhinderd, waardoor de twee hebben besloten volgend jaar weer mee te lopen.

Wie van ver komt om de Vierdaagse te lopen, moet ook rekening houden met extra kosten voor brandstof. - Foto: ANP

Voor Jan van der Neer uit Lochem is het inschrijfgeld het grootste obstakel. "Ik heb het zeven keer met erg veel plezier gedaan, en dat alles duurder wordt, begrijp ik enigszins. Maar inschrijfgeld van 104 euro is voor mij te duur", zegt Jan. "Daarbij komt nog vijf keer een rit van Lochem naar Nijmegen en terug: vijf keer 120 kilometer."

Zij lopen wél mee

Lang niet iedereen laat zich tegenhouden door de oplopende kosten, de mensenmassa of andere omstandigheden. Matthijs van Wijk loopt bijvoorbeeld gewoon mee, eind juli. "Ik kan niet wachten", zegt hij blij. "De tiende keer en gelukkig een beetje minder druk."

Aantal inschrijvingen door de jaren heen:
Als peildatum wordt 1 juli gehanteerd

2022: tot nu toe 42.000
2021: geen Vierdaagse
2020: geen Vierdaagse
2019: 47.236
2018: 47.431
2017: 44.680
2016: 48.986
2015: 46.000

Bron: Stichting De 4Daagse

Ook Paul Boers is niet van plan thuis te blijven. Hij heeft zich ingeschreven en staat te trappelen. "We kunnen de trainingen gaan plannen, zo ontzettend leuk en heel veel zin in", zegt hij.

Ontevreden over terugbetaling inschrijfgeld

Gonny de Jong behoort dan weer niet tot de groep wandelaars, die op de vierde dag over de Via Gladiola hoopt te komen. Het zit haar nog steeds dwars dat de organisatie van de Vierdaagse in 2020 - toen de wandeltocht werd geannuleerd vanwege het coronavirus - niet het volledige inschrijfgeld terugbetaalde. Deelnemers hadden 100 euro afgetikt om mee te lopen en kregen uiteindelijk 62,50 euro terug.

Ik kreeg in 2020 geen 65 euro inschrijfgeld terug, maar 60 euro
Gonny de Jong

"Ik had voor de opzegdatum, en vóór de definitieve beslissing om de Vierdaagse te schrappen, mijn deelname opgezegd, omdat ik het wegens corona niet meer verantwoord vond om in zulke grote getale te lopen", blikt Gonny nu terug. "Volgens de voorwaarden op het moment van inschrijven zou je dan je inschrijfgeld terugkrijgen onder aftrek van administratiekosten. Helaas bleek niets minder waar."

"Uiteindelijk heeft de organisatie, na berekeningen van de kosten, aangegeven dat iedereen 65 euro terug zou krijgen. Ook dat bleek niet waar: ik ben lid van de KNWB, waardoor ik 5 euro korting kreeg bij inschrijving. Ik kreeg geen 65 euro terug, maar slechts 60 euro", zegt Gonny over de afhandeling van 2020.

Het eenzijdige karakter van die handeling, zonder te proberen of mensen bereid waren een vrijwillige bijdrage te leveren, schoot haar in het verkeerde keelgat. Ze zegt zich niet meer te willen binden aan de organisatie en ziet daarom af van deelname tijdens deze editie.

Reactie marsleider Sackers

Marsleider Henny Sackers zegt alle beweegredenen goed te begrijpen. "Er zijn altijd mensen voor wie het inschrijfgeld toch een best hoog bedrag is, zeker als je kijkt naar de bijkomende kosten voor sommigen. Van de andere kant wil ik zeggen: we hebben het inschrijfgeld niet verhoogd, alleen een kleine inflatiecorrectie toegepast. Ook wij hebben te maken met prijsstijgingen in de evenementenbranche. Die berekenen leveranciers ook aan ons door", zegt hij.

Marsleider Henny Sackers (rechts) feliciteert een wandelaar op de Via Gladiola. - Foto: ANP

Sackers weet ook dat niet iedereen het ziet zitten om zich weer tussen een grote menigte mensen te begeven. "Er zijn mensen die zich zorgen maken om het aantal mensen. Dat is, denk ik, niet iets dat specifiek de Vierdaagse aangaat: die huivering geldt voor alle grote en middelgrote evenementen. Dat is een heel begrijpelijk standpunt van mensen. Voorheen kon je zorgeloos naar veel plekken toe, maar met name bij kwetsbare mensen zit de schrik er nog steeds in."

Dat er ook mensen zijn, zoals Gonny de Jong, die een vervelend gevoel hebben overgehouden aan het 'verloren' inschrijfgeld van 2020, vindt Sackers lastig. "We zijn destijds, niet alleen als Vierdaagse maar als hele samenleving, overvallen door de impact van het coronavirus. Toen de Zwarte Cross en de Vierdaagse werden geannuleerd, was de inschrijving al geopend. We kwamen in een overmachtssituatie en de steun van de overheid was nog in nevelen gehuld. Ik denk dat het belangrijk is om te zeggen dat de Vierdaagse géén winstoogmerk heeft. Het bestuur van de Vierdaagse voelde een verplichting naar de samenleving om de Vierdaagse overeind te houden. Dat is gelukt, mede dankzij de wandelaars die destijds afzagen van terugbetaling."

Deel dit artikel