De feestelijke intocht van de Nijmeegse Vierdaagse. Foto: Omroep Gelderland

De feestelijke intocht van de Nijmeegse Vierdaagse. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Het maximumaantal deelnemers voor de Nijmeegse Vierdaagse is nog niet behaald. Vrijdag sluit de inschrijving, maar er zijn nog duizenden plaatsen beschikbaar. Mogelijk komt er een na-inschrijving.

Er mogen zich 49.000 wandelaars inschrijven voor de 104e editie van de Vierdaagse, maar de teller staat deze dinsdag op bijna 38.000. Marsleider Henny Sackers is daar niet heel bezorgd over.

"Niet echt paniekerig of zo. Ons streefaantal was altijd om 45.000 mensen daadwerkelijk van start te laten gaan. Er zijn altijd zo'n 4.000 tot soms wel 5.000 mensen die uiteindelijk wegblijven. Dus dat betekent dat het aantal wandelaars wat we minder op het parcours kunnen brengen substantieel is. Dat is best een aantal. Maar tegelijkertijd geen reden om niet toe te leven naar die fantastische week."

'Elk nadeel heeft zijn voordeel'

De marsleider kent zijn klassiekers en ziet in een aantal tegenvallers ook positieve dingen. Hij is ook niet erg teleurgesteld: "Maar ten dele eigenlijk. Je doelstelling is natuurlijk om zo veel mogelijk mensen aan het evenement te laten deelnemen. Tegelijkertijd zie ik ook wel in dat we het limietaantal niet halen en dus die vreselijke loting ons bespaard blijft dit jaar. Elk nadeel heeft zijn voordeel."

Ook voor de wandelaars ziet hij wel een voordeel: "Ik denk dat de mensen die ingeschreven hebben, niet met heel veel buikpijn kijken naar dat aantal dat stagneert, omdat je natuurlijk daarmee wel wat minder drukte op het parcours krijgt. Dus wat dat betreft heeft dat nadeel weer een zeker voordeel. We weten niet hoe de teller er eind deze week voor staat, maar dat zal wel een substantieel aantal wandelaars minder zijn dan in 2019. Met als gevolg minder drukte, waar we altijd wat grotere drukte verwachten."

Lange rijen voor de dixies?

Of het ook betekent dat er bij minder wandelaars ook minder faciliteiten als toiletten of blarenposten komen voor de lopers, weet Sackers nog niet. "Daar hebben we nog geen beslissing over genomen of dat nodig is. Het zou kunnen hoor, dat we wat minder capaciteit hoeven in te zetten. Maar laten we wel wezen. De teller staat nu op bijna 38.000. Het eind van de week zullen dat er waarschijnlijk wel 40.000 zijn. Dat is nog altijd een enorme hoeveelheid deelnemers, die we natuurlijk allemaal optimaal willen ontvangen en begeleiden in die Vierdaagse."

Minder inkomsten

Een snelle rekensom leert dat 10.000 inschrijvers minder, ook ruim een miljoen euro aan inkomsten minder voor de organisatie betekent. Maar ook daarover maakt de marsleider zich geen grote zorgen. "Die zijn er nog niet meteen en we zullen kijken hoe we dat gaan opvangen in het financiële verhaal rondom de Vierdaagse. Want we moeten zorgen dat dat er ook netjes uitziet."

Volgens hem is de organisatie financieel gezond. "Ja, dat kan je zeggen. We zijn de coronaperiode uiteindelijk redelijk goed doorgekomen dankzij de overheidssteun. En we staan eigenlijk te popelen om eindelijke die 104e Vierdaagse in onze provincie te gaan organiseren."

Zie ook: Week na start inschrijving Vierdaagse ruim 21.000 aanmeldingen

Deel dit artikel