De Vierdaagse is dit jaar van 19 tot en met 22 juli. Foto: ANP

De Vierdaagse is dit jaar van 19 tot en met 22 juli. Foto: ANP

NIJMEGEN - Wandelaars uit Rusland en Belarus mogen toch meedoen aan de komende editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Dit heeft het bestuur woensdagavond besloten. Hiermee komt de organisatie terug op het eerder genomen fors bekritiseerde besluit om wandelaars uit de twee landen te weren.

"Wandelaars uit Rusland en Belarus mogen gewoon meewandelen, maar op geen enkele manier optreden als vertegenwoordigers van hun land, bijvoorbeeld door het meenemen van vlaggen of het dragen van uniformen", aldus marsleider Henny Sackers.

Hij vindt het spijtig dat de eerdere beslissing om mensen uit Rusland en Belarus te weren verkeerd heeft uitgepakt. "Onze intentie was zo zorgvuldig mogelijk te handelen, we hopen vanuit hier ons weer te kunnen focussen op ons prachtige wandelevenement."

'Zeer ongelukkig'

De organisatie van het wandelevenement kreeg op social media veel negatief commentaar toen begin maart werd besloten wandelaars uit Rusland en Belarus uit te sluiten van deelname. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei op NPO Radio 1 'zeer ongelukkig' te zijn met het besluit. Ook het College voor de Rechten van de Mens veroordeelde de uitsluiting.

Een woordvoerder liet eerder aan Omroep Gelderland weten dat de kritiek niet in de koude kleren is gaan zitten. “Het heeft ons aan het denken gezet. De doorslaggevende factor om ons besluit te heroverwegen is het statement van het College voor de Rechten van de Mens waarin de organisatie zegt dat deze vorm van uitsluiting verboden en discriminerend is.”

Weinig Russische deelnemers

Van de tienduizenden wandelaars die jaarlijks deelnemen aan de Vierdaagse komt slechts een klein deel uit Rusland. In 2016 liepen er 28 burgers en vier militairen mee. Vanaf 2017 per editie maar 1 militair en tussen de 13 en 23 burgers. De enige keer dat er een detachement uit Rusland meeliep was in 1989.

Er heeft nog nooit iemand uit Belarus deelgenomen aan de Vierdaagse. Voor de komende editie heeft nog niemand uit Rusland of Belarus zich ingeschreven.

Het wandelevenement is dit jaar van 19 tot en met 22 juli.

Zie ook: Vierdaagse laat Russen waarschijnlijk toch gewoon meelopen

Deel dit artikel