Reinier Robbemond is volgens bronnen ontslagen bij De Graafschap. Foto: Orange Pictures

Reinier Robbemond is volgens bronnen ontslagen bij De Graafschap. Foto: Orange Pictures

DOETINCHEM - Het doek is gevallen voor Reinier Robbemond. Dat bevestigt De Graafschap, na eerdere berichtgeving van Omroep Gelderland. Na een reeks van tegenvallende resultaten kreeg de trainer van De Graafschap zijn congé. Het ontslag was onvermijdelijk.

De 50-jarige Robbemond begon afgelopen zomer als opvolger van Mike Snoei, die vorig seizoen op een haar na promotie miste met de Doetinchemse club. De nieuwe trainer koos voor een volkomen andere aanpak dan Snoei, die vooral gericht was op resultaat. Robbemond stond vanaf dag één voor verzorgd voetbal, opbouw van achteruit en nooit opportunisme.

Prima voorbereiding

Dat pakte aanvankelijk goed uit. De Graafschap draaide een prima voorbereiding en jonge talenten kregen de kans om zich te manifesteren. De spelers voelden zich bevrijd na het juk van Snoei. "Dit is waar we iedere dag volop op aan het trainen zijn", zei de trainer in juli. "De jongens raken zelf ook enthousiast en dat is wat wij als staf ook willen. Dat ze zelf genieten en dat doen wij als staf ook van het spel."

De werkwijze van Robbemond sloeg snel aan - Foto: Omroep Gelderland

De start van de competitie was een domper met een 3-0 nederlaag thuis tegen Roda JC. Robbemond liet zich niet uit het veld slaan en bleef bij zijn visie. Ondanks een pittig programma klom de ploeg met aantrekkelijk voetbal op naar de tweede plek. Na een ketser tegen angstgegner Jong AZ werd op de eigen Vijverberg overtuigend gewonnen van koploper Excelsior.

Vooral goed in uitwedstrijden

Daarna ontstond er toch al een opvallende kentering. Het verzorgde voetbal was vaak niet genoeg om tegenstanders in eigen huis de wil op te leggen en dat leidde menigmaal tot onnodig puntenverlies. Uit daarentegen was De Graafschap veruit de beste ploeg van de eerste divisie. En de ploeg bleef meedoen in de strijd om directe promotie.

Steeds minder

Maar vanaf november kwam de klad erin. Soms zat het ook tegen en het gebrek aan scorend vermogen in de selectie brak de ploeg menigmaal op. En De Graafschap faalde met name op eigen veld, met zelfs een serie van drie thuisnederlagen op rij. De achterstand op directe promotieplekken werd steeds groter en het voetbal steeds minder verzorgd. De trainer bleef vooral maar betogen dat zijn ploeg meestal sterker was dan de tegenstander, maar dat het bepaald niet mee zat.

Het werd van kwaad tot erger, want ondanks de aanwezigheid van vier centrumspitsen in de selectie, scoorde de ploeg de laatste vier duels niet eens meer. Na de kansloze nederlaag uit tegen NAC afgelopen vrijdag was er al crisisoverleg, want nadat directe promotie al lang uit zicht was geraakt, dreigde nu zelfs deelname aan de play-offs in het geding te komen.

Eigenwijs

Maandagavond uit tegen concurrent Roda JC was het copy-paste van NAC-uit. Bovendien toonde De Graafschap op het veld geen enkele bezieling. Het door de aanhang zo vurig gewenste D'ran-voetbal ontbrak ten enen male en Robbemond paste zijn tactiek ook nooit aan, maar bleef eigenwijs volharden in het systeem en met de filosofie die na de goede start al vier maanden niet meer werkte. De supporters keerden zich met een pijnlijk spandoek tegen de trainer.

Deze tekst laat niets aan duidelijkheid over. De supporters willen dat Robbemond vertrekt. - Foto: Omroep Gelderland

De trainer werd bovendien ook al langer niet meer intern gesteund. De technisch verantwoordelijke man Peter Hofstede, die Robbemond had gehaald, verdwijnt door een aflopend contract steeds meer naar de achtergrond. Algemeen directeur Hans-Martijn Ostendorp en de trainer raakten ook steeds verder van elkaar vervreemd. Ostendorp had naar verluidt zelfs al contact met andere trainers. En toen ook voorzitter Martin Mos op Twitter nog eens losging met snoeiharde kritiek, werd duidelijk dat de dagen van Robbemond waren geteld.

Een desillusie

Het was onvermijdelijk, maar de trainer vertrekt gedesillusioneerd bij De Graafschap, dat nog acht wedstrijden heeft om alsnog deelname aan de play-offs af te dwingen. Een voorsprong van zeven punten op VVV mag niet verspeeld worden en als De Graafschap negende blijft, moet de club hopen dat de vierde periode niet gaat naar een laagvlieger als bijvoorbeeld Almere City.

Vreman ad-interim

Wie het seizoen af moet maken, is nog niet duidelijk. Assistent Richard Roelofsen nam het in 2012 al eens ad-interim over, maar dat was bepaald geen succes. De vraag is of hij zijn vingers nog wel wil branden aan zo'n lastige klus. Jan Vreman is daarom de meest logische optie. Hij werkt nu als jeugdtrainer en nam het in 2014 ook al eens over, toen van Pieter Huistra, die vergelijkbare problemen kende als Robbemond nu.

Vreman heeft een contract voor onbepaalde tijd bij De Graafschap en heeft daarom weinig te verliezen. Bovendien is hij heel loyaal naar de club en zorgt hij in ieder geval nooit voor opschudding.

Clubicoon Jan Vreman - Foto: Omroep Gelderland

Dat zou louter een tijdelijke oplossing zijn. In de ideale situatie haalt De Graafschap per direct de trainer die ook volgend seizoen voor de groep staat. Maar de namen die rondgaan zijn niet allemaal beschikbaar.

Henk Fraser moet het seizoen nog afmaken bij Sparta en datzelfde geldt voor Adrie Poldervaart als assistent bij FC Groningen en Bob Peeters bij TOP Oss. Alleen Peter Hyballa is per direct beschikbaar, maar de vraag is of de club in zee durft te gaan met de flamboyante Duitser, die opgroeide in Bocholt en de Achterhoek als zijn thuis beschouwt. Het is aan Ostendorp in overleg met de nieuwe technisch manager Peter Bijvelds om dit te bepalen.

Zie ook: Trainer Reinier Robbemond ontslagen bij De Graafschap

Deel dit artikel