Tom en Famke op de plek van de finish. Foto: Omroep Gelderland

Tom en Famke op de plek van de finish. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Het zou zondag bij de Stevensloop zomaar kunnen dat er een stelletje op het podium staat. Famke en Tom horen bij elkaar en zijn beiden favoriet op de vijf kilometer.

"Als ik aan de start sta, wil ik ook winnen. Dat is mijn ambitie", zegt Tom. "Ik weet nog niet precies welke vrouwen er starten, maar winnen is het doel. En liefst in een parcoursrecord", laat Famke weten.

Famke Heinst geldt op de baan als een nationale topper op de vijf kilometer. Ze staat niet voor niets bovenaan de startlijst zondag en dat geldt ook voor haar vriend Tom de Gelder. Ze verkenden samen het parcours.

Karakteristiek Nijmeegs

"Het ging best goed. Het klimmetje op het einde is pittig", vindt Femke. "Ik vind het een mooi parcours en dat laatste stukje heuvel af loopt lekker. Ik ben benieuwd hoe het is als het vol staat met publiek." Tom is ook tevreden. "Heel mooi ja, vooral het stukje aan de Waal is echt karakteristiek Nijmegen."

Maar dan het belangrijkste. Hoe hebben ze elkaar leren kennen? Tom nam het initiatief. "Ik kende Famke al van wedstrijden, van gezicht en van naam. Ik nam een keer contact op en van het een kwam het ander. Het bevalt heel goed, dus ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Als je op hoog niveau atletiek doet, is je wereld redelijk klein. We richten ons leven in naar het lopen."

Afstand goed te doen

Ze zijn al ruim twee en een half jaar samen. "Daarvan heb ik een periode in het buitenland gestudeerd, dus ik was veel weg", vertelt Famke. "Sinds augustus woon ik in Arnhem en inmiddels is Tom daar ook vaak te vinden, maar ook nog wel in Nijmegen. Die afstand is goed te doen, zeker als je de afstand tussen Europa en Amerika gewend bent. We trainen wel samen, maar de kwaliteitstrainingen loopt Tom veel harder dan ik. Inlopen en uitlopen gaat wel goed samen."

Deel dit artikel