Foto: Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

WINTERSWIJK - Hij zou maandag precies 150 jaar oud zijn geworden: Piet Mondriaan, de schilder die wereldberoemd werd om zijn kunstwerken in de kleuren rood, blauw en geel. Hij bracht zijn jeugd door in Winterswijk en om zijn verjaardag te vieren werden er koekjes gemaakt.

Ze zijn er maandag heel druk mee, de kinderen van de Koningin Wilhelminaschool in Winterswijk. Ze maken koekjes in de bakkerij van een lunchroom in het Achterhoekse dorp, want Piet Mondriaan is jarig. Hij heeft een groot deel van zijn jeugd in het pand gewoond waar nu Museum Villa Mondriaan zit.

"Hij was een jaar of acht toen zijn familie hierheen verhuisde", vertelt directeur Charlotte Rixten van het museum. "Hier heeft eigenlijk zijn hele wording plaatsgevonden, zijn al zijn eerste stappen gezet. Op zijn 22ste vertrok hij naar Amsterdam"

Rood, geel en blauw

De vader van Piet gaf les aan wat nu de Koningin Wilhelminaschool is. De kinderen vinden koekjes bakken leuk, maar een band met de beroemde kunstenaar is er niet echt. Wel weten ze heel goed waar hij beroemd mee geworden is: het gebruik van primaire kleuren. Daarom willen ze hem eren met koekjes in die kleuren.

"We moeten water en suiker mengen en er dan kleuren bij doen, de Mondriaan kleuren", vertelt leerlinge Lieke Somsen. Haar klasgenoot Gijs Scholten vult aan: "Het zijn drie verschillende kleuren: rood, geel en blauw". Het glazuur in de primaire kleuren van Mondriaan wordt gemengd en op de koekjes gesmeerd, waarna ze de koeling in gaan. Later zullen ze gedeeld worden met andere kinderen van de school.

Voor altijd verbonden

Piet Mondriaan en Winterswijk zullen voor altijd met elkaar verbonden blijven. "Mondriaan heeft een tijdje een haat liefde verhouding gehad met Winterswijk. Zoals we ook nu nog zien met veel studenten, die zetten zich eerst af naar thuis, maar later refereerde hij in brieven naar hoe mooi die tijd ook was", zegt Charlotte Rixten.

"Hij beschreef hoe hij hier juist heeft leren kijken. Dat hij hier in het landschap stond en zag hoe de koeien door de maan belicht werden. Daar heeft hij later, toen hij in New York zat, aan teruggedacht en heeft hij beseft welke invloed dat op hem heeft gehad."

Deel dit artikel