Cultuursector springt in de bres voor Oekraïne, benefietconcert bij De Vereeniging in Nijmegen. Foto: Wikipedia

Cultuursector springt in de bres voor Oekraïne, benefietconcert bij De Vereeniging in Nijmegen. Foto: Wikipedia

NIJMEGEN - Zelden zullen ze bij Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen zo snel een muzikaal programma in elkaar hebben gezet als deze week. Maar dat is niet voor niets. Deze zondag wordt er muziek gemaakt en is de opbrengst van het benefietconcert voor Oekraïne. "Het gaat ook ons enorm aan het hart wat daar gebeurt", zegt directeur Eva Middelhoff.

"We zaten afgelopen maandag bij elkaar en hebben toen besloten een benefietconcert te houden", legt Middelhoff uit. "Het is natuurlijk een initiatief dat vooral vanuit de hele culturele sector komt. Maar het raakt ons ook enorm en daarom willen we hier graag aan meedoen. Dus we zijn heel hard aan het werk gegaan om het op zo'n korte termijn nog te regelen en daar zijn we tot het laatste moment mee bezig geweest."

Bekende musici

Bach en Beethoven zullen zondag te horen zijn in de concertzaal, maar uiteraard ook muziek van Oekraïense componisten, zoals Arkady Filippenko en Siergiej Bortkiewicz. Regionale en landelijk bekende musici geven acte de présence: Symfonieorkest Nijmegen, Bachkoor Nijmegen, Trio Borromeo, bestaande uit strijkers van Phion, de Nijmeegse violiste Merel Vercammen en pianisten Hanna Shybayeva en Christiaan Kuyvenhoven.

Doneren

De toegang voor het concert op zondagmiddag is gratis, maar iedereen die een kaartje bestelt wordt aangemoedigd om een donatie te doen. Ook kan er zondag in de Vereeniging zelf nog worden gedoneerd.

En daar blijft het niet bij. Op zaterdagavond was in de Vereeniging de al eerder geplande voorstelling Moedig voorwaarts van Diederik van Vleuten. Ook de opbrengst hiervan gaat naar het goede doel. Na aftrek van de betaling voor de artiesten, gaan de opbrengsten van beide voorstellingen volledig naar giro 555, dat geld inzamelt voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw de Vereeniging zullen in het weekend ook in blauw en geel licht worden gezet, naar de kleuren van de Oekraïense vlag.

Lees hier al onze verhalen over de oorlog in Oekraïne.

Deel dit artikel