GroenLinks Wijchen hoopt minimaal twee zetels binnen te slepen. Foto: GroenLinks Wijchen

GroenLinks Wijchen hoopt minimaal twee zetels binnen te slepen. Foto: GroenLinks Wijchen

WIJCHEN - Het is GroenLinks nog nooit gelukt een plek te bemachtigen in de Wijchense gemeenteraad. En dat moet veranderen, vinden een aantal ambitieuze inwoners van het dorp. En dus gaat GroenLinks Wijchen de strijd aan om de komende gemeenteraadsverkiezingen zoveel mogelijk zetels te veroveren.

“Wij denken dat er in Wijchen voldoende draagkracht is voor een partij als GroenLinks. En dat we een waardevolle aanvulling zijn op de huidige partijen. En we vinden dat we met onze GroenLinkse politiek een meerwaarde zijn voor de Wijchense samenleving”, vertelt lijsttrekker Henry Tiemessen.

[video:7581596]

Gelijke kansen

De meerwaarde zit volgens Tiemessen in het soort maatschappij waar de partij naar streeft. “Wij willen stappen zetten voor een samenleving die duurzaam en groen is. Ook staan we voor eerlijkheid. We vinden dat iedereen in de samenleving mee moet kunnen doen en gelijke kansen moet krijgen. Mensen, dieren en planten hebben recht op een fatsoenlijk leven. Ons streven is dat deze thema’s hoog op de politieke agenda van Wijchen worden gezet."

Partij promoten

De afgelopen twintig jaar heeft de partij twee keer een poging gewaagd om deel te nemen aan de lokale politiek, beide keren zonder succes. In 2002 werd de kiesdrempel niet gehaald en in 2018 lukte het niet om een kandidatenlijst op te stellen. Tijdens de derde poging ligt de focus op GroenLinks Wijchen kenbaar maken aan de inwoners van het dorp.

Met een groene struinfiets volgeplakt met flyers bezoeken de enthousiaste kandidaat-raadsleden en lijsttrekker Wijchense wijken. “Als je voor het eerste deelneemt aan de politiek dan heb je nog nul stemmen, dus als nieuwe partij wil je vooral zichtbaar zijn. Daarom fietsen we rond en gaan we gesprekken aan met mensen over wat hen bezighoudt, en dat proberen te vergelijken met onze standpunten”, legt Tiemessen uit.

Meerdere zetels

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht kijkt de lijsttrekker ook al voorzichtig vooruit.
“Het wordt natuurlijk een hele spannende verkiezing als je daar voor het eerst aan deelneemt. We hebben nog niets gepresteerd, dan past bescheidenheid. Maar we zijn zeker een ambitieuze partij met idealen waar we voor gaan staan. Wij zouden heel blij zijn als we twee zetels kunnen halen en we zullen op tafel gaan dansen als het er drie worden.”

[infobox:Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan om 11.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Wijchen, in samenwerking met RN7. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.]

Zie ook: GLD Stemt

Deel dit artikel