Aanslag met een brandbom in Tiel. Foto: Persbureau Heitink

Aanslag met een brandbom in Tiel. Foto: Persbureau Heitink

ARNHEM - Ali G., hoofdverdachte in de geruchtmakende afpersingszaak rond fruithandel De Groot in Hedel, blijft ontkennen dat hij de drijvende kracht is achter de aanslagen op medewerkers van het bedrijf. Ook deze woensdag zinspeelde hij weer op een grotere organisatie die er achter zit. Justitie gelooft hem niet. Tijdens deze zitting kwam naar boven dat de Bussumer toen hij al vastzat, nog drie nieuwe aanslagen zou hebben aangekondigd. Deze hebben niet plaatsgevonden.

Voor de rechtbank in Arnhem stonden woensdag in totaal acht verdachten terecht, onder wie de 37-jarige hoofdverdachte Ali G. De zaken voor aanslagen in Hedel, Kerkdriel, Velddriel, Waardenburg en Tiel werden nog niet inhoudelijk behandeld.

Appaccount Wie-wat-020

Justitie is ervan overtuigd dat een 21-jarige verdachte uit Amsterdam achter het Snapchataccount Wie-wat-020 zit. Via dat account zou over aanslagen gecommuniceerd zijn. Deze verdachte heeft enige tijd vastgezeten met hoofdverdachte Ali G. en dus mogelijk opdrachten hebben doorgegeven.

Via een mini-telefoon zou de 21-jaige Amsterdammer onder meer gecommuniceerd hebben met zijn vriendin die woensdag ook voor de rechter stond. Deze telefoon is ook een tijd in bezit geweest van Ali G.

De communicatie in de Snapchatgroep en de telefoongesprekken zijn niet heel direct. Volgens justitie zou gesproken worden over ‘aan brommers sleutelen’, wat zou verwijzen naar plannen voor aanslagen. De momenten dat er wordt geappt over ‘een band plakken’, wat schieten zou betekenen, worden in direct verband gebracht met specifieke gebeurtenissen.

Hele serie van aanslagen

De aanslagen begonnen twee jaar geleden na een poging tot afpersing van het fruitbedrijf in Hedel. Criminelen namen De Groot kwalijk dat er bij de politie melding was gedaan van een cocaïnevondst tussen bananen bij het bedrijf.

De meeste advocaten van de acht verdachten die woensdag voor de rechter stonden, wilden hun cliënten voorlopig vrij krijgen in afwachting van de inhoudelijke behandeling. De rechtbank maakt die beslissing donderdag bekend.

Zie ook: Hoofdverdachte Ali G. voor de rechter om aanslagen op fruithandel

Deel dit artikel