Premier Mark Rutte tijdens een eerdere persconferentie. Foto: ANP

Premier Mark Rutte tijdens een eerdere persconferentie. Foto: ANP

DEN HAAG - Het kabinet laat de teugels vieren in het coronabeleid. Vanaf woensdag mogen restaurants en cafés onder voorwaarden weer open, net zoals de culturele sector. Kinderen die geen klachten hebben, hoeven daarnaast niet meer in quarantaine. Dat deelden minister-president Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid dinsdagavond mee. De nachthoreca en festivals moeten langer wachten tot ze aan de beurt zijn.

"In twee jaar corona zijn we heen en weer geslingerd tussen hoogte- en dieptepunten", zei minister Kuipers aan het begin van de persconferentie. Hij sprak van een belangrijke stap voor Nederland en zei dat het kabinet 'met een goede reden' een risico neemt. Nog langer leven met beperkende maatregelen zou de gezondheid en de samenleving schaden, aldus de minister.

Zeer hoge besmettingscijfers

De besmettingscijfers zijn zorgwekkend hoog, gaf Kuipers aan. En ze worden nog hoger, nu de maatregelen deels losgelaten worden, waarschuwde hij. Een tweede probleem dat daarbij komt, is de druk op de zorg. "We houden er rekening mee dat de druk op de zorg gaat stijgen: bij de huisarts, de thuiszorg, in het ziekenhuis en op al die andere plekken. Een lichtpuntje is dat mensen met omikron korter in het ziekenhuis liggen."

"En ben je gevaccineerd, ben je minder vatbaar voor het virus. Daarom is en blijft het belangrijk je te laten vaccineren en de boosterprik te halen", aldus Kuipers, die iedereen er ook op wees de basisregels in acht te blijven nemen.

Beroep op iedereen

Premier Rutte zei dat het tegenstrijdig voelt Nederland deels van het slot te halen, nu de besmettingscijfers erg hoog zijn. Toch doet het kabinet dat, mede op basis van het advies van het OMT. "Achter alle begrijpelijke noodkreten van de laatste weken zit zó veel spanning. Het gevaar bestaat dat ons over enkele weken een jojo-effect wordt verweten. Ik doe daarom een beroep op iedereen om ervoor te zorgen dat Nederland niet alleen opengaat, maar ook open kan blijven. Dat begint met naleving, dat doen we allemaal zelf."

Daarom gaat vanaf woensdag vrijwel alles weer open tussen 05.00 uur en 22.00 uur. De anderhalve meter afstand blijft overal verplicht en wie ergens naar binnen gaat, moet een mondkapje blijven dragen. Over drie weken zullen de cijfers naar verwachting veel hoger zijn, zei de premier, en dan is er een nieuw weegmoment.

Alle versoepelingen op een rij:

Supermarkten, dierentuinen, pretparken

Vanaf woensdag mogen supermarkten weer tot 22.00 uur geopend zijn. Nu gaan de deuren nog om 20.00 uur dicht. Ook de niet-essentiële gelegenheden als dierentuinen, pretparken, sauna's en casino's hoeven pas om 22.00 uur weer de deuren te sluiten. Op die niet-essentiële plekken moet iedere bezoeker of klant een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien.

Kinderen tot 17 jaar: geen klachten, geen quarantaine

Het aantal positieve tests schiet de laatste dagen door het dak. De experts hebben daarom opnieuw gekeken naar de quarantaineregels. Het OMT bracht het advies uit om kinderen onder 18 jaar niet meer in quarantaine te laten gaan, zolang ze zelf geen klachten hebben.

Nu zit een klas nog thuis bij minstens drie besmettingen onder de leerlingen: dat is vanaf woensdag niet meer het geval. Wel moeten leerlingen in wiens klas minstens drie besmettingen zijn iedere dag een zelftest doen, wanneer ze contact hebben gehad met een besmet persoon. Lukt dat niet, raadt de GGD aan ze toch in quarantaine te laten gaan.

Ruimte voor de horeca en culturele sector

Een biertje drinken, de bioscoop bezoeken, een museum van binnen zien of naar een voorstelling in het theater: het kan vanaf woensdag allemaal weer. Wel moet je als bezoeker of klant vanaf 13 jaar een geldige QR-code kunnen laten zien. Zit je stil, mag je mondkapje af. Verplaats je je, moet de mondkap weer op.

Evenementen onder voorwaarden

Evenementen mogen vanaf woensdag weer doorgaan, mits het publiek op een stoel zit en onderling anderhalve meter afstand wordt bewaard. Op binnenlocaties geldt een limiet van 1250 bezoekers, bij buitenevenementen mag maximaal een derde van de capaciteit gebruikt worden. Het betaald voetbal zei al 'nee' tegen een bezetting van 33 procent van de stadions.

De verliezers

Er mag vanaf woensdag weer heel veel wél, maar de heropening geldt niet voor de nachthoreca, festivals en andere ongeplaceerde evenementen.

Geldigheid coronatoegangsbewijs

Tot nu toe heeft het coronatoegangsbewijs geen uiterste 'houdbaarheidsdatum'. Toenmalig demissionair minister Hugo de Jonge zei in december dat de beperkte houdbaarheid er aan zat te komen. Die woorden werden dinsdagavond nog niet bekrachtigd. Het is zodoende onduidelijk hoe lang een vaccinatiebewijs na een eerste en tweede prik, of een herstelbewijs, geldig is als toegangsbewijs.

Deel dit artikel