Afbeelding ter illustratie. Foto: Tania Van den Berghen via Pixabay

Afbeelding ter illustratie. Foto: Tania Van den Berghen via Pixabay

GAANDEREN - Gaan amateursportcompetities binnenkort weer van start? Dat is een belangrijke vraag bij sportbonden in aanloop naar de coronapersconferentie van vanavond. Bonden zelf zien het zitten en zijn voorbereid. Bij sommige clubs heerst twijfel, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.

De Nederlandse Volleybalbond (NEVOBO) spreekt de hoop uit woensdag al de competities te hervatten. De voorbereidingen zijn getroffen. "Wedstrijden zijn ingepland, zalen zijn geregeld en scheidsrechters zijn aangesteld. Dit hebben we al gedaan, omdat het makkelijker is om dingen eruit te halen dan op het laatste moment toe te voegen als blijkt dat er wedstrijden mogen worden gespeeld", aldus woordvoerder Thijs Pietersen.

Pietersen geeft aan dat de eindtijd van wedstrijden van belang is. Dit werkt hetzelfde als bijvoorbeeld de horeca die in het verleden tot een bepaalde tijd open mocht zijn. "Het gros wordt in het weekend gespeeld, maar sommige lagere teams spelen doordeweeks in de avond en niet overdag."

Fit

Ook Basketball Nederland is klaar voor de hervatting van de competities. Ze richten hun pijlen op komend weekend. Dennis Bouwmeester, coördinator competitiezaken, zegt dat het verantwoord is als het gaat om fitheid. "Sinds 15 januari mogen binnensporten weer open. Teams kunnen dus al twee weken trainen voor de herstart van de competitie." De NEVOBO en het Nederlands Handbal Verbond staan er hetzelfde in.

Onrust

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is wat voorzichtiger. De bond wil uiterlijk volgend weekend de competities herstarten. Woordvoerder Jaap Paulsen zegt: "Op bepaalde niveaus moeten spelers eerst optrainen voordat in competitieverband kan worden gevoetbald, maar het gaat erom dat alles afhangt van de persconferentie. We hebben verschillende scenario's klaarliggen. Welke scenario's ga ik niet zeggen. Dat zorgt voor onrust."

Jaap Wals, algemeen directeur van het Nederlands Handbal Verbond, ziet de grootste uitdaging in spelers die besmet raken. Het gevolg kan zijn dat er geen team op de been kan worden gebracht. Bij de profs werden onlangs vanwege besmettingen meerdere wedstrijden afgelast. "De besmettingen zijn hoog in Nederland. Dat heeft ook effect op teams", vertelt Wals.

Vrees voor blessures

Bij sportclubs heerst een dubbel gevoel over een eventuele hervatting van de competitie. Zo ook bij volleybalvereniging Volga uit Gaanderen. "We zijn hartstikke blij dat we weer mogen trainen na de versoepelingen van 14 januari", zegt Paul Krul, speler van heren 1. "Maar de competitie opstarten is wel even wat. Dan is het weer volle bak gaan, met weinig training. Ons tweede elftal zou meteen woensdag al een wedstrijd spelen, terwijl ze één keer getraind hebben. Moeten we dat wel doen?"

Na al die weken met gesloten sportclubs zijn niet alle amateursporters even fit. Dus wordt er gevreesd voor blessures bij de intensieve wedstrijden.

Ook Krul zelf mag vol aan de bak. "Ons team komt vrijdag en zaterdag in actie. Dat komt doordat er een wedstrijd van eerder dit seizoen vanwege corona verzet is. En die is dus op een dag voor een andere wedstrijd terecht gekomen. Dat is een zeldzame situatie. Ik heb dat maar een keer eerder meegemaakt, maar toen lag de competitie niet al negen weken stil. Het is nu dus goed mogelijk dat we zaterdag drie teamgenoten moeten missen vanwege blessures die ze een dag eerder opliepen. En we belasten er ook nog eens de zorg mee, wat we al helemaal niet willen nu. Dus die hervatting geeft inderdaad een dubbel gevoel."

Deel dit artikel