Een schets van de toekomstige wijk Wijchen-West zoals deze er mogelijk uit zou kunnen gaan zien. Foto: Gemeente Wijchen

Een schets van de toekomstige wijk Wijchen-West zoals deze er mogelijk uit zou kunnen gaan zien. Foto: Gemeente Wijchen

WIJCHEN - Waar de gemeenteraad in meerderheid tegen hoogbouw in de nieuw te realiseren wijk Wijchen-West is omdat dit niet zou stroken met het dorps karakter van Wijchen, zien inwoners hoogbouw in deze wijk wél zitten. Dat blijkt uit informatie die is opgehaald bij burgers in het kader van het de strategische toekomstvisie Wijchen2035 waar de gemeente aan werkt. Deze visie moeten laten zien ‘wat voor gemeente Wijchen wil zijn in relatie tot actuele opgaven en ontwikkelingen’.

Dorps karakter

In mei vorig jaar dienden Kernachtig Wijchen en PvdA een aangenomen amendement in op de gebiedsvisie voor Wijchen-West dat het maximaal aantal bouwlagen in Wijchen-West maximaliseert op de informeel in Wijchen geldende norm van maximaal vier woonlagen met een terugliggende vijfde laag. Dit omdat men het dorps karakter van Wijchen wilde beschermen en hoogbouw daar volgens niet in zou passen.

Appartementen voor jongeren

Uit de verkennende inventarisatie onder inwoners en ondernemers die rode draden moet bieden voor de strategische toekomstvisie, blijkt dat inwoners er zelf wat flexibeler in zijn. Zij geven aan dat hoogbouw een prima oplossing kan zijn voor het woning- en ruimtetekort, maar uitsluitend wanneer het bij de uitstraling van de gebieden past. In Wijchen-West zou er van hen hoogbouw mogen komen, bijvoorbeeld met appartementen voor jongeren. In de huidige kernen past hoogbouw volgens hen daarentegen niet bij de uitstraling en het karakter.

“Altijd blijven luisteren naar de samenleving”

Het college wil nog niet inhoudelijk reageren omdat er nog verdere stappen moeten plaatsvinden, zoals verdiepende interviews en het voorleggen van scenario’s aan de gemeenteraad. “Maar de raad heeft hier wel al richting aan gegeven”, zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen). “Mijn advies is altijd om te blijven luisteren naar de samenleving. Wel is duidelijk dat er wel degelijk belang wordt gehecht aan het dorps karakter.”

Deel dit artikel