Waar blijven de 35-minners bij de XL-vaccinatielocatie in Duiven?. Foto: ANP

Waar blijven de 35-minners bij de XL-vaccinatielocatie in Duiven?. Foto: ANP

DUIVEN - Wat is er aan de hand in de XL-vaccinatiestraat in Duiven? Wekenlang was het er druk met mensen die een boosterprik kwamen halen, maar nu is het er relatief stil. De GGD Gelderland-Midden constateert dat vooral mensen onder de 35 jaar wegblijven.

"Het is wel rustig, rustiger dan we hadden gewild", zegt Henk Bril, directeur GGD Gelderland-Midden. Hij is wat teleurgesteld over het aantal mensen dat zich heeft gemeld voor een boostervaccin. De planning was om voor het einde van de week op de vijf locaties in zijn regio 380.000 mensen van een boosterprik te voorzien, maar de teller lijkt te blijven steken op 290.000. "Het is gelukkig niet helemaal leeg hier in Duiven", vervolgt Bril. "We hebben nog wel mensen die komen."

[video:7524065]

Jonge mensen

Sinds kort is het ook mogelijk om zonder afspraak naar de XL vaccinatiestraat in Duiven te gaan. Volgens de GGD-directeur zijn het vooral mensen onder de 35 jaar die de boosterprik niet komen halen. "Daar doen we nu onderzoek naar, naar waarom die mensen niet komen", aldus Bril. "Het kan zijn dat ze denken 'ik moet over een half jaar nog een keer, ik wacht even'. Je hoort ook dat mensen even willen afwachten wat de ontwikkelingen zijn."

[infobox:Bijna 6,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben inmiddels een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is 45,2 procent van alle volwassenen. Regionale cijfers over het aantal gezette boosterprikken zijn nog niet bekendgemaakt door het RIVM.]

'Flikker toch op'

Waarom vooral jonge mensen geen boostervaccinatie lijken te willen is volgens één van hen relatief simpel. "Die hebben zoiets van het is wel klaar, flikker toch op met die hele onzin", zegt Dimitri Vrehe.

Hij is dinsdag met tegenzin een prik komen laten zetten. "We kunnen de kroeg niet in, we kunnen niet voetballen, je kan helemaal niks. Ik denk dat het niet nemen van een booster ook een beetje een soort van boosheid is. Zoiets van 'ja, we zijn er klaar mee'."

Kinderen prikken

Dat het nu veel minder druk is in de vaccinatiecentra van de GGD Gelderland-Midden wil niet zeggen dat ze ook dichtgaan. "We blijven op vijf locaties open, misschien wel met minder lijnen, maar we gaan gewoon door met onze campagne", vertelt Henk Bril. Vanaf vrijdag is er ook in Ede vrije inloop en in Papendal vanaf volgende week maandag. Begin volgende week worden kinderen van 5 tot 12 jaar opgeroepen voor een prik.

Deel dit artikel