Eén van de gedumpte chihuahua's. Foto: Omroep Gelderland

Eén van de gedumpte chihuahua's. Foto: Omroep Gelderland

TIEL - Een dierenarts heeft maandag alle 24 chihuahua's die dit weekeinde vastgebonden aan een paal werden gevonden, onderzocht. Een woordvoerder van het asiel in Tiel waar de hondjes verblijven, verwacht dat ze het allemaal gaan redden.

Anne-Marie van Loo van het dierenasiel in Tiel denkt dat de 24 chihuahua's er allemaal weer bovenop komen: "Dat denk ik wel ja. Er zit er eentje bij die is heel slecht. Heel mager, bijna kaal. Allemaal losse tandjes in het bekkie. Maar ook die gaat het waarschijnlijk redden."

Dit hondje is er heel slecht aan toe:

[video:7522108]

Toch geldt voor allemaal dat ze er niet goed aan toe zijn: "Ik heb dit in 20 jaar asiel nooit meegemaakt. Een aantal zijn wel in heel slechte staat. Kaal, gebitjes die niet oké zijn."

Van de teefjes is waarschijnlijk een aantal drachtig, maar dat gaan ze via een echo bekijken. Van één is het zonder meer duidelijk dat ze al ver is: "Bij deze kun je het aan de buitenkant goed zijn. Die is net zo breed als lang."

Zie ook: Bizarre ontdekking: meer dan twintig verwaarloosde hondjes vastgebonden aan paal

Volgens Van Loo gaat het het allemaal nog heel wat werk kosten. "Ze zijn allemaal vanaf een jaar. Zover we kunnen zien zijn ze allemaal niet zindelijk. Dus d'r zit nog wel een training hier en daar in. Het zat allemaal bij elkaar. Ongecastreerde reutjes, ongesteriliseerde teefjes. En het is de bedoeling dat ze allemaal gesteriliseerd en gecastreerd worden."

Wie doet zoiets?

Van Loo heeft geen idee wie de honden aan de paal in Geldermalsen gebonden heeft: "Nee, geen idee. Je hebt altijd vermoedens dat iemand er mee wilde fokken en het niet meer kon overzien, 24 dat heb je niet zomaar in huis." De politie kan op maandagochtend nog niet aangeven, wat zij verder met de zaak doen.

Radiopresentator Irene ten Voorde in gesprek met Anne-Marie van Loo van het dierenasiel Tiel:

[audio:7522872]

Liefhebbers

Bij het asiel zijn honderden steunbetuigingen binnengekomen. Daarbij geven ook veel mensen aan, wel een hondje op te willen vangen, zegt Van Loo: "We zijn er helemaal door overrompeld. Ik heb vanochtend één van de vrijwilligers aan de telefoon gezet om de mensen toch proberen te woord te staan. Maar ja, voordat er überhaupt iets plaatsbaar zal zijn, daar zal nog wel een aantal weekjes overheen gaan.

Ze verwacht wel dat alle chihuahua's een nieuw baasje zullen vinden: "Zeker, zeker. Zoals het er nu naar uitziet, we hebben zoveel reacties, dat we straks met een selectieprocedure gaan werken. En kijken welk hondje bij wie past. Vooralsnog zijn we even aan het kijken of we er tijdelijk in gastgezinnen kunnen onderbrengen."

En voor wie graag één van de chihuahua's wil hebben, heeft Van Loo één verzoek: "Mailen, niet meer bellen, soms hebben we vier lijnen door elkaar heen. En we zijn gewoon druk met de hondjes, dus ook niet de hele tijd op kantoor." Daarbij vraagt ze mensen de site in de gaten te houden.

Zie ook: Dierenasiel overspoeld met reacties vanwege 24 gedumpte chihuahua's

Deel dit artikel