Een van de opgevangen hondjes. Foto: Omroep Gelderland

Een van de opgevangen hondjes. Foto: Omroep Gelderland

GELDERMALSEN - Esther Wansing van de dierenambulance wist niet wat ze zondagochtend in Geldermalsen aantrof. Na een tip vond ze 24 verwaarloosde chihuahua's vastgebonden aan een paal. En ze was net op tijd. "Sommige hondjes dreigden te stikken door de touwtjes waaraan ze waren vastgebonden. Ze zaten helemaal in elkaar gedraaid."

Esther schrok van haar vondst. "Dat komt wel even aan ja, dit is echt zielig. Ik heb zelf ook twee honden en je moet er niet aan denken om ze zo te zien. Ik weet niet sinds wanneer ze waren vastgebonden, maar het was afgelopen nacht ook echt koud."

Vel over bot

"Het is in- en intriest", zegt ook Roy van Baarle van het dierenasiel in Tiel. Daar kwamen de zwaar verwaarloosde hondjes zondag binnen.

Zie ook: Bizarre ontdekking: meer dan twintig verwaarloosde hondjes vastgebonden aan paal

In de armen van Roy ligt een hondje dat er misschien wel het slechtst aan toe is. Bibberend, amper haar en vel over bot. "Dit hondje heeft of lange tijd te weinig gegeten of is erg ziek. Dat is echt aan de dierenarts, maar we moeten ze in ieder geval intens verzorgen."

Dit hondje is er heel slecht aan toe:

[video:7522108]

En dat terwijl het asiel al vol zat. "Dat was wel even schrikken, maar je laat de beestjes niet in de kou. Het is echt zoeken naar ruimte, ook omdat de dieren extra verwarming nodig hebben."

'Dit doe je niet zo'

Hoe iemand zo iets kan doen, snapt Esther niet. "Maar je moet hier echt over nagedacht hebben, met die touwen en haken én het zijn er 24. Dat doe je niet zo, er zijn zoveel andere manieren te bedenken om van je honden af te komen."

Het beeld van de hoeveelheid, gedumpt, doet denken aan een fokker. "Ja, dat zeker. En je zou ook zeggen dat buren dit ook merken: als er ineens 24 honden weg zijn."

Ik hoop dat ze de dader kunnen opsporen

Het dierenasiel laat het er niet bij zitten: maandag wordt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming ingeschakeld. "We doen tot die tijd zo min mogelijk aan de verzorging, zodat de inspecteur ook echt kan zien hoe het met de hondjes is. Het is aan hem om tot vervolging over te gaan, maar dat lijkt me wel", vertelt Roy. "Ik hoop dat ze de dader kunnen opsporen."

De honden blijven voorlopig in het asiel om aan te sterken.

Een kijkje bij het dierenasiel in Tiel:

[video:7522252]

Deel dit artikel