De Ravensteinseweg loopt tussen de westzijde van Wijchen tot aan de Maasbandijk bij Niftrik. Foto: Google Street View

De Ravensteinseweg loopt tussen de westzijde van Wijchen tot aan de Maasbandijk bij Niftrik. Foto: Google Street View

WIJCHEN - Het Wijchense college blijft hoop houden op het verlengen van het vrijliggend fietspad langs de Ravensteinseweg tot aan de Maasbandijk. De situatie voor fietsers op deze weg tussen Wijchen en Niftrik is onveilig, omdat het een drukke weg betreft waar ook landbouw- en vrachtverkeer rijdt. Het eerste deel van het fietspad ligt er al, maar voor het vervolg is het college er nog niet in geslaagd om de noodzakelijke grondaankoop te sluiten.

Weinig schot in onderhandelingen

Het eerste deel van het vrijliggend fietspad, tot aan de rotonde van de N84, werd in december 2020 al gerealiseerd. De verwachting was toen dat de gemeente in het voorjaar van 2021 kon starten met de werkzaamheden aan het verlengen van het fietspad tot aan de Maasbandijk, en dat het fietspad in het najaar helemaal klaar zou zijn. De financiën en voorbereidingen hiervoor zijn al gereed, maar de grondaankoop stagneert. “Er zit weinig schot in de onderhandelingen”, laat het college weten op vragen van Kernachtig Wijchen over de kwestie. “Echter is de deur nog niet gesloten en blijven we in gesprek. Zolang er mogelijkheid op de realisatie van dit fietspad is, en daar lijkt het nu weer op, blijven we hier voor gaan.”

Vrachtverkeer omleiden

Het wegvak heeft hoge prioriteit wegens de onveilige situatie voor fietsers, mede omdat de route ook gebruikt wordt voor vrachtverkeer. Het omleiden van het vrachtverkeer door een hoogtebeperking in te stellen op de Ravensteinseweg ziet het college echter niet zitten. “Als in de Ravensteinseweg een hoogtebeperking komt, moet al dat landbouw- en vrachtverkeer via de Van Cittersweg en de Loonse Waard rijden. Dat is ongewenst. Bovendien verslechtert hierdoor de bereikbaarheid voor de aanwezige bedrijven en landbouwgronden aan onder andere de Hoogeerdstraat en in Niftrik.”

Fietssuggestiestroken

Een alternatieve optie is het aanbrengen van fietssuggestiestroken op de weg. “Deze worden pas een optie als we definitief weten dat er geen mogelijkheid is om de grond aan te kopen”, laat het college weten. “Want als we binnen een redelijke termijn toch aan kunnen kopen zou het zonde zijn als we dan suggestiestroken aangelegd hebben.”

Deel dit artikel