IKC De Appelhof, Druten Foto: De Appelhof

IKC De Appelhof, Druten Foto: De Appelhof

DRUTEN - Basisscholen en middelbare scholen gaan vanaf volgende week maandag weer open. Dat maakte het kabinet maandagmiddag bekend. “Wij zijn blij,” reageert schooldirecteur Marja Derksen, van IKC De Appelhof in Druten. “Voor zowel ouders als kinderen.”

Scholen gingen voor de kerst een week eerder dicht, maar vanaf volgende week gaan kinderen dus weer naar school. Derksen: “Het is nu al drie weken he. Als Omicron nu heel gevaarlijk was geweest, had ik er misschien anders over gedacht.”

Thuis-onderwijs is surrogaat-onderwijs

De directeur wijst nog maar eens op de nadelen van thuisonderwijs. “Ik ben heel trots op mijn leraren; ze doen het hartstikke goed. Toch is thuis onderwijs niet meer dan surrogaat-onderwijs. Het is alleen maar kennisoverdracht.” Niet voor alle leerlingen werkt thuisonderwijs even slecht. Derksen: “Het is het ergst voor de leerlingen van groep drie en vier, waar het taal- en rekenonderwijs bij op gang komt. Er zijn kinderen die het heel goed doen, en waarbij de ouders ze goed stimuleren. Maar er zijn er ook waar het minder gaat. Zo zie je de verschillen tussen kinderen toenemen.”

Alle protocollen voor veilig offline onderwijs liggen er nog, al zullen er wellicht wat wijzigingen komen. Koepelorganisatie Groeisaam heeft een corona-crisisteam. Dat komt dinsdag bij elkaar om de heropening te bespreken. Ook gemeenten en kinderopvangorganisatie KION zijn daarbij betrokken.

Deel dit artikel