Promotiefeest NEC Foto: RN7

Promotiefeest NEC Foto: RN7

NIJMEGEN - De promotie, de terugkeer van Lasse Schöne, de gebeurtenissen rondom de Derby, wel of geen publiek op de tribunes, een negende plaats in de Eredivisie; het is een understatement om het jaar van NEC ‘bewogen’ te noemen. Een terugblik.

Wisselvallig in de KKD

Het jaar begon dramatisch voor NEC. Op 3 januari werd er met 5-2 verloren bij Telstar. In de periode daarna leek NEC zich redelijk te herpakken, met onder meer een uithaal tegen Helmond Sport: in Helmond werd het 0-7, de grootste uit-overwinning ooit van NEC. Daarna leek het toch weer als een kaartenhuis in elkaar te storten, met nederlagen tegen onder meer Top Oss en Excelsior. De Play-offs werden wel gehaald, onder andere door overwinningen op Jong AZ en Dordrecht, die allebei in de laatste minuten tot stand kwamen. Gelukkig voor NEC en gelukkig beginnen alle ploegen in de Play-offs uiteraard weer op nul.

Okita on fire

Net als de rest van de ploeg speelde aanvaller Jonathan Okita een moeizaam regulier seizoen. “In de competitie heb ik mijn niveau niet gehaald,” zo erkende hij achteraf ook, aan Dagblad De Gelderlander. Alles werd anders in de Play-offs: Okita leefde op, net als heel NEC. In de eerste play-off wedstrijd tegen Almere City was de vleugelspeler de gevierde man. De Almeerders waren de reguliere competitie geëindigd op de vierde plaats, en golden dus als favoriet, maar NEC won tegen alle verwachtingen in met 0-4. Okita was tweemaal trefzeker.

Tegen Roda JC mocht er eindelijk weer eens publiek in de Goffert. 1500 fans zagen Bart van Rooij de goal van zijn leven maken in de openingsfase. NEC overklaste Roda en denderde door naar de finale. Rangelo Janga en Jonathan Okita pikten ook nog hun goal mee en NEC kon zich opmaken voor de grote finale.

Die werd zenuwslopend. De druk van tegenstander NAC was groot, maar in extremis tikte Jonathan Okita de ploeg naar de eredivisie. Wat volgde was een uitzinnig feest voor het Goffertstadion. Covidbeperking leken die avond even niet te gelden bij het stadion: naar schatting 10.000 vierden het feestje mee. Fans, maar ook oud-spelers en geldschieter Marcel Boekhoorn huldigden het uitzinnige team en trainer Meijer.

Zo ging Jonathan Okita dus van schlemiel naar held.

Terugkeer van een oude bekende

Iedereen hoopte erop, maar weinigen hadden verwacht dat het echt zou gebeuren: de terugkeer van Lasse Schöne. Lasse Schöne keert terug bij NEC. De Deen, die in 2019 Ajax naar de kwartfinale schoot in het Santiago Bernabéu tegen Real Madrid, tekent voor twee jaar bij NEC. Tussen 2008 en 2012 speelde hij ook in het rood-zwart-groen en groeide uit tot publiekslieveling. Hij maakte meer dan een decennium geleden ook de Europese avonturen mee waarin werd gewonnen van Spartak Moskou en Udinese.

Het Eredivisieseizoen begon met een 5-0 nederlaag tegen Ajax. De Amsterdammers stonden na 20 minuten al met 4-0 voor. Het was een zware, maar ingecalculeerde nederlaag; voor veel NEC-fans begon de competitie pas echt in de tweede speelronde toen de mannen van Rogier Meijer het opnamen tegen PEC Zwolle. In een volgepakte Goffert won NEC met 2-0 en het feest kon worden gevierd. Ook was de club weer een publiekslieveling rijker: spits Ali Akman. De 19-jarige Turk maakte na vier minuten al de openingstreffer en zweepte regelmatig het publiek op. Een week later tegen Heracles was Akman ook de matchwinner.

De Derby

17 oktober stond bij veel NEC-fans rood omcirkeld in de agenda. Na vier jaar stond de wedstrijd tegen Vitesse weer op het programma. De week naar de derby toe was leuker dan de dag zelf. De laatste training leek een mooie opwarmer voor wat moest gaan komen. Helaas werd er met 0-1 verloren. De enige en dus winnende goal van Vitesse leverde veel discussie op. Was het niet hands van Bero en was de bal niet over de achterlijn? Hoe dan ook eindigde het in een drama voor NEC.

NEC herpakte zich goed door bij FC Twente met 1-2 te winnen en door FC Groningen thuis met 3-0 op te rollen. En als afsluiter won NEC op 22 december met 0-1 van Willem II. NEC vestigt zichzelf daarmee op de negende plek van de Eredivisie. Wie dit einde van het NEC-jaar had voorspeld, na de dramatische start, was voor gek verklaard. Het was een bizar jaar.

Deel dit artikel