Annemarie Kuijt is een van de nieuwe krachten van de meldkamer van de politie Oost-Nederland in Apeldoorn. Foto: Omroep Gelderland

Annemarie Kuijt is een van de nieuwe krachten van de meldkamer van de politie Oost-Nederland in Apeldoorn. Foto: Omroep Gelderland

APELDOORN - Door vergrijzing en een mislukte reorganisatie moet de politie Oost-Nederland alle zeilen bijzetten om de organisatie kloppend te maken. Een fikse investering vanuit Den Haag moet soelaas bieden. "We komen er wel uit, maar dat zal tot 2025 duren, want ook met een forse investering in onze politieregio zijn de tekorten niet snel ingelopen", zegt regioburgemeester Hubert Bruls.

Ondertussen werft een politiedienst als de meldkamer met nieuwe vacatures zogeheten zij-instromers. Dat zijn mensen die een carrièreswitch maken. Annemarie Kuijt is een van de nieuwe krachten van de meldkamer van de politie Oost-Nederland in Apeldoorn. Ze zit inmiddels al twee jaar op haar post en zal straks meeverhuizen naar het spiksplinternieuwe gebouw van de meldkamer dat ook in Apeldoorn komt. Ooit werkte ze als dierenartsassistent.

Via een opleidingstraject voor zij-instromers kwam ze binnen bij de politie. Ze vindt haar baan supertof: “De kunst hier is met een koel hoofd beslissingen maken richting de mensen in het veld.”

Code zwart nog niet in beeld

De politie heeft - ook hier in de meldkamer - te maken met vergrijzing. Er gaan meer mensen uit, dan dat er in komen. Daarom zijn zij-instromers als Annemarie hard nodig. Mensen zonder de gebruikelijke politieacademie-achtergrond.

Niet iedereen is geschikt voor dit soort werk. En dat is een van de vele problemen waar de politie op dit moment in de werving tegenaan loopt, legt haar leidinggevende Niels Nijman van de meldkamer in Apeldoorn uit. “Als iemand met pensioen gaat, zijn we meteen heel veel kennis en praktijkervaring kwijt. En we weten pas of iemand dit werk aankan, als we die persoon hebben kunnen trainen. En zo\'n opleidingstraject kost even tijd.\"

Kijk naar een reportage over het personeelstekort bij de politie:

Ondertussen moet Nijman als leidinggevende roeien met de riemen die hij heeft. Dat vergt vaak kunst- en vliegwerk wat betreft het inzetten van medewerkers op alle beschikbare posten. Op dit moment werken in de Arnhemse meldkamer mensen die normaliter elders gestationeerd zijn.

Is code zwart in beeld, een situatie dat de politie de telefoontjes naar de meldkamer niet meer aan kan? Nijman: \"Dat gaat niet gebeuren, we blijven mensen altijd helpen in noodsituaties. We blijven goed monitoren hoe snel de uitstroom gaat. Zodat we elkaar kunnen opvangen, maar daar zijn we wel heel scherp mee bezig. En daarom zoeken we ook naar andere vormen van instroom, dat kunnen mensen zijn met een achtergrond in de zorg, zoals Annemarie. Maar we werven ook onder studenten.\"

Flink investering nodig

Ook de voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, erkent dat de personeelsproblemen van de politie Oost-Nederland op dit moment behoorlijk zijn. De Nationale Politie komt dit jaar bijna 1400 mensen tekort. Op een totaal van ruim 47.000 banen is dat drie procent. De begroting van het nieuwe kabinet is opgeschroefd naar 6,2 miljard euro, 900 miljoen meer dan in 2016.

Bruls: “We hebben als burgemeesters in Nederland na overleg aangegeven bij de formatie van het nieuwe kabinet dat er echt flink moet worden geïnvesteerd in de politie. Daar is gelukkig naar geluisterd. Er ligt nu een pakket van een half miljard euro aan nieuwe middelen klaar. Het is nu aan de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid om dit pak geld goed te besteden.”

Hoe heeft het zo kunnen lopen? Bruls wijst op een in zijn ogen weinig succesvolle reorganisatie bij de politie. “We zijn eigenlijk al sinds 2017 aan het repareren wat er toen niet goed is gegaan. En ik ben van mening dat het ook nog wel even gaat duren voordat alle tekorten zijn ingelopen. Ik ga uit van 2025.”

Druk op politie neemt toe

Ondertussen neemt de druk op de politie enorm toe, met coronaprotesten en een toename van cybercriminaliteit en ondermijning. Bruls vertrouwt erop dat politiemensen bij de organisatie blijven. “Er zijn verhalen van agenten die het zwaar hebben in deze tijd en blij zijn dat ze met pensioen kunnen. Maar er zijn ook mensen die de huidige tijd juist als een uitdaging zien. Die het aan het hart gaat om de politie goed te kunnen laten functioneren. Ik vertrouw op hen.\"

Bruls noemt als pijnpunten bij de politie Oost-Nederland al het politiewerk dat 'gebiedsgebonden' is; wijkagenten en iedereen die deze wijkagenten ondersteunt. \"Maar ook bij de recherche zijn er behoorlijke achterstanden.”

Gaan mensen in Oost-Nederland, en dus Gelderland, merken dat de politie ze minder snel van dienst kan zijn? Bruls: “Dat kan je niet precies meten. Politie Oost-Nederland is een hele grote regio, er zijn nogal wat verschillen. In het zuiden van onze regio is echt wat méér aan de hand op het gebied van opsporing, ondermijning en de zware criminaliteit dan elders.\"

\"Maar in de rustige buitengebieden hebben we juist het probleem dat de politie veel meer tijd nodig heeft met relatief minder mensen om van A naar B te komen. Dus je hebt daar gewoon meer tijd nodig om een zaak op te lossen. Ook dat wringt.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de NOS en andere regionale omroepen. Tezamen kregen deze omroepen van de korpsleiding de meest recente 'formatiecijfers' ter inzage. Deze cijfers geven inzicht in hoe het staat met de beschikbare politiecapaciteit. Daaruit komt naar voren dat er in Oost-Nederland de grootste tekorten zijn bij de recherche, 36 vacatures bij de Dienst Regionale Recherche op een totaal van 1013 beschikbare formatieplaatsen. Maar net als andere regio's kent Oost-Nederland ook op andere fronten een hoge werkdruk. Dit heeft deels te maken met de krapte, maar ook met een toename in het aantal meldingen. Extra inzetten bijvoorbeeld bij demonstraties en toegenomen taken op het gebied van Bewaken en Beveiligen.

Deel dit artikel