NEC-directeur Wilco van Schaik Foto: RN7

NEC-directeur Wilco van Schaik Foto: RN7

NIJMEGEN - Aan einde van het jaar blikt algemeen directeur van NEC, Wilco van Schaik terug op een jaar vol hoogte- en dieptepunten. Vandaag over het aantrekken van technisch directeur Ted van Leeuwen en ervaren krachten Barreto en Schöne.

Na het vertrek van Remco Oversier in 2018 zou Wilco van Schaik tijdelijk de rol als technisch directeur op zich nemen. 'Tijdelijk' werd uiteindelijk twee jaar. Van Schaik vertelt dat toen al de basis voor het huidige succes is gelegd: "Ik heb samen met Nick Kersten (hoofd scouting, red.) twee jaar de verantwoordelijkheid van een TD gedragen. Hoe veel werk hij met zijn scouts heeft geleverd, daar is ook het succes aan te danken."

Tekst gaat verder onder de video:

En toen was er dit voorjaar Ted van Leeuwen. Een grote naam in het Nederlandse voetbal. Van Schaik: "Ik ben heel blij met de komst van Ted van Leeuwen. Ted heeft een enorm internationaal netwerk. Als ik zie hoe hij bezig is met spelers, met lijstjes, zijn netwerk, in alle rust, dat is echt top 6 of 8 van Nederland en daar willen wij naartoe. Dan moet je ook zulke mensen aantrekken."

Goede vriend van Van Leeuwen, Fred Rutten liet zich ook ineens zien bij NEC. Later kreeg hij een rol als adviseur in de raad van commissarissen. ‘’Ook met de komst van Fred Rutten in de RVC ben ik blij. Dat soort mensen is nooit tevreden en wil altijd naar beter. Dat hebben wij nodig." De twee waren volgens Van Schaik soms verbaasd over de amateuristische aanpak in Nijmegen. "Ted en Fred komen uit de top en die weten hoe het is in de top en die lat moeten wij gaan neerleggen. Ook een Lasse Schöne weet hoe het is in de top en die weet wat we moeten doen om in de top te komen," vertelt Van Schaik.

Terugkeer Lasse Schöne

Over Schöne gesproken: zijn terugkeer was voor velen een grote verrassing. Niet voor Van Schaik: "Wij wisten al een tijdje dat Lasse zou komen. Hij kent Marcel Boekhoorn goed en we hadden eerder dit jaar al eens gesprekken gehad. Wij wisten dat hij er alleen maar voor open stond als wij in de Eredivisie speelde. Toen wij promoveerden was er snel een telefoontje van Marcel en is hij met Ted aan de slag gegaan."

In de zomer ging nog een hardnekkig gerucht: spits Klaas-Jan Huntelaar zou ook naar het Goffertstadion komen. Er bleek niets van waar: "Er is nooit echt sprake geweest van de komst van Klaas-Jan Huntelaar. Ted van Leeuwen kent hem en wist dat Klaas het wel goed vond en Ted heeft ook de verwachting gehad dat hij niet ging komen, maar hij bleef wel scherp want stel dat…"

NEC staat nu comfortabel negende op de ranglijst. Onlangs sprak Ted van Leeuwen zijn vertrouwen uit in de trainer Rogier Meijer. Meijer is bezig met zijn derde seizoen bij NEC (waaronder een onder het driemanschap in 2020/21). Van Schaik spreekt zijn vertrouwen uit in de nog jonge trainer. "Ik heb vertrouwen in de staf. Rogier Meijer is net trainer, kan nog heel veel leren. Hij heeft mensen om zich heen als Ted van Leeuwen en Fred Rutten en hij staat er ook open voor. Dat vind ik een kwaliteit. Wij spreken daarom ook ons vertrouwen uit richting hem." Het contract van de trainer loopt af, maar wordt na alle waarschijnlijkheid verlengt.

Deel dit artikel