Algemeen directeur van NEC Wilco van Schaik Foto: RN7

Algemeen directeur van NEC Wilco van Schaik Foto: RN7

NIJMEGEN - Aan einde van het jaar blikt algemeen directeur van NEC, Wilco van Schaik terug op een jaar vol hoogte- en dieptepunten. Vandaag over de sportieve prestaties van dit jaar.

Het was niet alleen het jaar van de promotie, maar ook van het ingestorte uitvak. Niet alleen van de mooie sfeeracties maar ook van de rellen. "Het was een jaar met sportief gezien veel hoogtepunten, maar ook met dieptepunten rondom het stadion,” begint Van Schaik.

Tekst gaat verder onder video:

NEC werd zevende en plaatste zich daarmee voor de play-offs. Dat blijkt zoals altijd een competitie apart te zijn. NEC werd kansloos geacht, maar promoveerde, op basis van de play-offs, meer dan terecht. “Je hebt een wisselvallig seizoen achter de rug met winst en verliesreeksen. Je word 7e, haalt de play-offs en dan ga je voor de eerste wedstrijd naar Almere. Ik zei ook tegen mijn vrouw ‘het kan zomaar klaar zijn,’ […] Wat er toen allemaal gebeurde in Breda tegen NAC met de ontlading daarna, ongekend. Echt ongekend! Daar heb ik echt van genoten."

Van Schaik erkent dat het een mislukt seizoen zou zijn geweest als NEC niet was gepromoveerd. "Als je niet was gepromoveerd had je een matig tot slecht seizoen gedraaid. Dan hadden we onze doelstelling niet gehaald. Dat we promoveerde stond óók niet op de planning," memoreert Van Schaik. Hij gaat verder: "maar we zijn gepromoveerd en dan ben je de gevierde man. Misschien had ik hier anders niet meer gezeten, maar dat is voetbal."

Lege stadions, stil, kil en leeg

In het jaar werden diverse wedstrijden in een leeg stadion gespeeld, maar ook een aantal met publiek. Zo kreeg NEC in februari de primeur om zo’n 1500 man toe te laten in het stadion om zo te kijken hoe het virus zich verspreid in stadions. In het begin van dit eredivisieseizoen mochten de stadions zelfs vol. Helaas zien we nu weer lege tribunes. "Het spelen in een leeg stadion voelt als het afwerken van een oefenwedstrijd. Het is stil, leeg, kil en ik vind het heel moeilijk voor de staf om de spelers te motiveren want het publiek doet wat met je, ook als je uit speelt. Dus het komt nu echt uit de spelers en dat heeft uitslagen zeker beïnvloed."

Het spelen in die lege stadions heeft niet alleen sportieve gevolgen maar ook financieel gezien komt het een club als NEC, die er financieel al niet goed voor staat, niet ten goede. Door alle gevolgen hiervan zoals het wegvallen van horeca-inkomsten en het moeten terugbetalen van kaartjes zijn het rode cijfers die onderaan de streep staan. "We hebben door Corona wel een financiële tik gehad. Vorig jaar hebben we zo’n vier miljoen verlies gemaakt."

Deel dit artikel