De pick & place robot bij XR4Industry  Foto: RN7

De pick & place robot bij XR4Industry Foto: RN7

DRUTEN - XR4Industry uit Druten is een van de winnaars van de Ondernemerspitches van Rijk van Nijmegen. Door middel van gametechnologie bouwen ze virtuele 3D prototypes.

“Het idee is dat wij gametechnologie inzetten voor de industrie. Binnen de industrie zijn er software ontwikkelingen die niet zo snel gaan en binnen de game wereld gaan de ontwikkelingen erg snel.” vertelt directeur Johan Reijers.

Tekst gaat verder onder de video:

De werkwijze van het bedrijf

Het werk bij XR4Industry is erg technisch: “Wij bouwen aan de hand van 3D modellen van onze klanten virtuele prototypes.” legt Sjoerd Meeuwsen, Junior Sales bij XR4 uit. “De klant kan in de 3D omgeving om het product heen lopen of het uit elkaar halen, ook kan de klant beginnen met programmeren van het product. Door deze functies kan de klant vroeg fouten ontdekken. Dit scheelt een hoop tijd en geld.”

Het bedrijf schrijft de software voor de 3D omgeving waar de klant mee aan de slag kan. Een fysieke prototype van een robot bijvoorbeeld is dan niet essentieel. Met een industriële computer wordt een laptop bestuurd waar je de robot in het 3D ziet. XR4 bouwt ook veel grotere machines virtueel na die in fabrieken worden gebruikt.

Samenwerking met jongeren

Meeuwsen is als stagiair begonnen: “Ik ben hier stage gaan lopen vanwege mijn minor over de nieuwe manier van produceren. Ik merkte toen dat bedrijven wel de kennis hebben over de virtuele 3D wereld maar deze niet gebruiken om andere bedrijven in de praktijk te helpen.” Het helpen van andere bedrijven met hun virtuele simulaties doen ze bij XR4 wel, dat sprak Meeuwsen aan om te blijven.

Reijers werkt graag samen met jonge talenten: “Als je het hebt over gametechnologie dan weet mijn generatie daar niet veel van. De jongere generatie die de game wereld kent weten niet veel over de industrie. Hier combineren wij de kennis. “ De directeur vindt het belangrijk dat jongeren de kans krijgen om binnen het bedrijfsleven hun ideeën uit te werken. “De ruimte om vrij te werken krijgen jongeren veel bij traditionele bedrijven niet, als je die vrijheid toestaat dan komen er mooie dingen uit die je niet verwacht.” legt Reijers uit. Het bedrijf is altijd op zoek naar jongeren die afstuderen voor stage of willen werken in de techniek.

Deel dit artikel