Er zijn dit jaar geen vieringen in de kerk op kerstavond. Foto: ANP

Er zijn dit jaar geen vieringen in de kerk op kerstavond. Foto: ANP

ARNHEM - De Rooms-Katholieke Kerk schrapt per direct alle vieringen na 17.00 uur. Ook tijdens Kerstmis zullen deze aangescherpte coronamaatregelen gelden. Dat betekent dat de doorgaans drukbezochte kerstnachtmissen niet doorgaan.

Het besluit om met Kerstmis na 17.00 uur geen publieke vieringen toe te staan 'gaat de bisschoppen zeer aan het hart', schrijft de kerk. De Nederlandse bisdommen willen alleen niet dat de kerk een bron van besmettingen is. Door geen vieringen met kerst toe te staan, voorkomt de kerk 'een massale beweging van mensen die tegelijk naar de kerstnachtvieringen zouden gaan'.

In de kerk is het al langer verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Ook moeten kerkgangers een mondkapje dragen als ze zich verplaatsen. In kerken waar meer mensen worden verwacht dan de capaciteit toelaat, moeten gelovigen voortaan hun plek reserveren.

Vorig jaar ook al geen nachtmis

Dat er nu al een streep door de avondvieringen gaat, komt volgens de bisschoppen omdat de voorbereidingen voor de kerstnachtvieringen binnenkort starten of al gestart zijn. Vorig jaar ging er een week voor kerst een streep door de nachtmissen.

Zie ook:

Deel dit artikel