Het verkiezingsprogramma van VVD Nijmegen heeft 'Onze vrije Keizerstad'. Foto: VVD Nijmegen

Het verkiezingsprogramma van VVD Nijmegen heeft 'Onze vrije Keizerstad'. Foto: VVD Nijmegen

NIJMEGEN - De Nijmeegse VVD heeft haar verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 gelanceerd, met de titel ‘Onze vrije Keizerstad’. De partij wil af van betaald parkeren in woonwijken en meer en sneller woningen bouwen in Nijmegen-Noord. Ook wil de VVD cameratoezicht in het centrum en op plekken waar vaak overlast vastgesteld of ervaren wordt en meer handhaving op overlast. Naast het verkiezingsprogramma, is ook de definitieve kandidatenlijst van de partij nu bekend.

Files en parkeerproblemen oplossen

Lijsttrekker Maarten Bakker vindt dat 'er na jaren links bestuur veel beter kan aan onze stad’. Daarom wil zijn partij onder andere extra inzetten op starterswoningen en voldoende parkeergelegenheid nabij huis. “Niet iedereen heeft de luxe om op de fiets naar het werk te gaan. Er moet dus een eind komen aan de files in en om de stad, je bent soms ín Nijmegen nog 20 tot 30 minuten onderweg. Daarnaast verplaatst het invoeren van betaald parkeren in een steeds groter wordend gebied het parkeerprobleem. Er zijn gewoon te weinig parkeerplaatsen.” De partij wil daarom af van betaald parkeren in woonwijken. “Bewoners moeten gewoon gratis voor de deur kunnen parkeren.”

Meer bouwen en handhaven op overlast

Verder ziet de VVD zich als de aangewezen partij om de woningcrisis op te lossen. “Wonen in Nijmegen is fantastisch, als je er tenminste een huis kunt vinden,” zegt Bakker. “Daarom willen we inzetten op het verhogen van het bouwtempo in Nijmegen-Noord. De schop moet de snel grond in. Er is nog ruimte genoeg in Noord, daar willen we snel mooi opgezette groene wijken.” Daarnaast wordt in het verkiezingsprogramma van de partij ook de nadruk op veiligheid en leefbaarheid. Zo wil de partij cameratoezicht in het centrum en op plekken waar vaak overlast vastgesteld of ervaren wordt. “Daarmee kunnen daders tenminste gewoon opgespoord en gepakt worden, ongelooflijk dat links hier niet aan wil”, vindt Bakker. “Bij de rellen in Rotterdam zie je hoe effectief het is.” Ook wil de VVD dat er op overlast gehandhaafd wordt en dat daar meer BOA’s voor beschikbaar komen. “We willen gewoon schone Waalstrandjes en een rustige Waalkade. Handhaven op raddraaiers in plaats van deze plekken af te sluiten.”

Kandidatenlijst

Ook is de definitieve kandidatenlijst van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen bekend. Daarop ontbreken huidig fractievoorzitter Inge van Dijk, die eerder al aankondigde zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen, en raadslid Erik van Zanten die onlangs bekendmaakte zich op zijn carrière te gaan richten. Na lijsttrekker Maarten Bakker zijn huidig fractievolgers en Sanne Buursink-de Graaf en Niek Kraut terug te vinden op plaats twee en drie. Huidig raadsleden Nick de Graaf en Bastiaan Feringa staan op plaats vier en vijf. Nieuw is onderwijzer Niek van Heuvelen op plaats zes. De volgende plekken op de lijst worden ingevuld door fractievolgers Dennis Walraven, Anouk Stapel, Mark Boleij en campagneleider Jeanne Pruijn. De partij zet erop in om meer dan de huidige vier raadszetels te halen.

Deel dit artikel