Zo gaat het gemeentehuis van West Betuwe eruitzien. Foto: Gemeente West Betuwe

Zo gaat het gemeentehuis van West Betuwe eruitzien. Foto: Gemeente West Betuwe

GELDERMALSEN - Het nieuwe gemeentehuis van West Betuwe moet nog worden gebouwd, maar een nieuw camerasyteem en vergadersysteem kan niet langer wachten. Zeven ton moet het kosten en het past niet in het bouwbudget van maximaal 12,8 miljoen. Na een lang debat wordt het een compromis: het project mag geen zeven, maar vijf ton kosten.

Eén ton moet uit het huidige budget komen en er komt vier ton extra beschikbaar. Met dat compromis is niet iedereen blij. "12,8 miljoen is 12,8 miljoen," aldus Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe (LLBWB). Ook Gijsbert van de Water van Verenigd West Betuwe (VWB) Dorpsbelangen en de VVD zien niets in het plan dat tijdens de vergadering door de SGP werd aangepast. Zij willen geen cent extra uitgeven aan het nieuwe gemeentehuis.

Een meerderheid van SGP, CDA, ChristenUnie, D66, PvdA, GroenLinks en Jos Rietbergen (VWB) heeft wel vier ton extra over voor de plannen.

Heet hangijzer

Het gemeentehuis is een heet hangijzer in de jonge gemeente. De plannen zijn al een tijd klaar, maar er is nog geen aannemer. Daarnaast, zo weet iedereen die een verbouwing wil doen, zijn de kosten voor bouwmaterialen en personeel alleen maar verder gestegen. Het geld voor dit systeem, waarmee de burgers de politiek makkelijker en beter kunnen volgen, kan dus volgens de wethouders niet uit het potje onvoorzien worden gehaald. "Er gaan nog tegenvallers komen en dan hebben we dat geld hard nodig", aldus Govert van Bezooijen, wethouder financiën.

Ed Goossens, de wethouder die de bouw onder zich heeft, kan zich goed vinden in het plan van de meerderheid van de raad. Het volledige bedrag uit de begroting van 12,8 miljoen halen gaat volgens hem niet. Door corona en nieuwe wetgeving is volgens hem duidelijk geworden hoe noodzakelijk het is om te investeren in de techniek.

Van 12,8 naar 13,2 mijoen

Henk de Man, fractievoorzitter van de grootste partij Dorpsbelangen: "Ik snap niet dat we eerst heel stellig zijn dat we niet over die 12,8 miljoen heen gaan en nu bij het eerste voorstel al de portemonnee trekken."

GroenLinks heeft ook een kanttekening. "Wij stemmen in met het voorstel, maar maken ons wel zorgen over de rest van de begroting. Want aanvankelijk was er één ton begroot voor de audiovisuele middelen en we nu gaan we vijf ton uitgeven", zegt Linda van Willigeren.

Puntje bij paaltje: vanaf nu is er dus nog 12,7 miljoen over voor de rest van de nieuwbouw. De totale nieuwbouwbegroting behelst 13,2 miljoen.

Deel dit artikel