De bunkers onder de Blauwe Golven worden geopend. Foto: Omroep Gelderland

De bunkers onder de Blauwe Golven worden geopend. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - De fontein van de beroemde Arnhemse Blauwe Golven werkt al jaren niet meer. Volgend jaar start de renovatie om die weer in zijn oude glorie te herstellen. Deze week werd de bouwer daarvoor geselecteerd. Die gaf ons een kijkje in wat normaal gesproken voor het publiek verborgen blijft, onder de grond van de fontein.

Met Hugo Rots van Rots Maatwerk dalen we de trappen af naar de ondergrondse machinekamers. Hij wijst ons op de entree van de grote bufferkelder, waar al het water retour komt via het grote ronde vlak dat we zojuist buiten zagen. "Het is een heel ingenieus systeem: als de pompen aanslaan zakt het water, waardoor dat over de rand valt. Dat filtert het water van grofvuil waarmee we het drijvend vuil uit het water halen."

Een kijkje in de bunkers onder de fontein:

[video:7469688]

De techniek van het 'markante stadsicoon' was volgens Rots ooit van enorm hoge kwaliteit. "De basis is dus nog steeds goed bruikbaar. Wij gaan het up-to-date maken."

Via een grote 'drukverdeelbuis met imposante mondstukken' in de goot rondom de fontein ging het water in een boog naar het centrale gedeelte. "Dat ging vervolgens ondergronds naar deze opslagbunker die rond de jaren 70 onder de brug is gebouwd."

'Te oud en te lang stilgestaan'

De laatste keer dat de fontein werkte, was toen het wielerfestijn Giro d'Italia in 2016 door Arnhem trok. "Toen hebben de pompen het grotendeels begeven. Die waren te oud en hadden te lang stilgestaan."

Een aantal weken terug is er nog ingebroken in de machinekamers. Daarbij is volgens Rots 'alles van waarde', zoals het koper, meegenomen. De timing daarvan zo kort voor de renovatie noemt hij 'opmerkelijk'. Toch zal zijn project daar niet veel hinder van ondervinden, stelt hij gerust. De gestolen onderdelen hadden toch vervangen moeten worden.

'Computers in plaats van schakelaars'

In de hal waar we langslopen zien we een meterslange rij schakelkasten. "Die waren in die tijd nodig om een fontein van dit formaat aan te kunnen sturen. Tegenwoordig is dat zoveel compacter en energiezuiniger geworden dat we die in twee kasten kwijtkunnen: het gaat nu veel meer met computers in plaats van echte schakelaars", schetst Rots zijn plannen.

De grote motoren onderin de bunker worden vervangen voor 'energiezuinige pompen'. Via de waterzuivering en bovenliggende blauwe buizen gaat het water dan weer richting de fontein.

Het totale project is gigantisch, stelt wethouder Roeland van der Zee na het tekenen van de overeenkomst. "We pakken het hele gebied aan. Niet alleen de Blauwe Golven maar ook alles daar omheen. De fontein komt daar op een nieuwe, milieuvriendelijke manier in terug."

'Eerste kwartaal schop de grond in'

De aannemer voor de rest van het gebied wordt op korte termijn geselecteerd. "In het eerste kwartaal van 2022 gaat hier dan ook echt de schop de grond in." De totale werkzaamheden zullen volgens Van der Zee vervolgens ongeveer anderhalf jaar duren.

De wethouder heeft een kleine tien miljoen euro beschikbaar gekregen voor het project. "We zien dat bouwkosten op alle fronten toenemen. Daar hebben we ruimte voor gecreëerd in de begroting." Of die voldoende is? "We kunnen de komende jaren niet overzien waar dat toe gaat leiden, maar vooralsnog zie ik geen noodzaak om terug te gaan naar de gemeenteraad voor extra geld."

Deel dit artikel