Restauranteigenaar Raymond Kluit. Foto: Omroep Gelderland

Restauranteigenaar Raymond Kluit. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Raymond Kluit is restauranteigenaar in Velp. Hij ziet de avondlockdown, die het demissionaire kabinet vrijdagavond aankondigde, met lede ogen aan.

"Ik denk dat het voor onze bedrijfstak desastreus is", zegt Kluit in zijn restaurant De Watermolen. "Er komen veel collega's in de problemen", voorspelt hij. De zaken lopen op dit moment goed en voor zaterdagavond zijn alle tafels gereserveerd.

[video:7465520]

Geen enorme lunchcultuur

Maar vanaf zondag wordt alles ineens weer anders voor Kluit en zijn branchegenoten. De sluitingstijd gaat vanaf die dag van 20.00 uur naar 17.00 uur. Kluit gaat dus weer noodgedwongen de bakens verzetten, met bezorgmaaltijden en een aanvullende strategie. "Dat is dat je diner voorlopig gewoon is afgelopen. Maar ja, dan moet je gewoon gas geven en zorgen dat je de lunch vol gaat krijgen. En dat zal niet makkelijk zijn, want Nederland kent geen enorme lunchcultuur", weet Kluit.

Harde lockdown

De avondlockdown duurt voorlopig drie weken. Het demissionaire kabinet heeft op 14 december een nieuw 'weegmoment' ingepland. De scholen mogen voorlopig gewoon openblijven. "Als de besmettingsgraad daar hoog is, ik denk vijf, zes keer zo hoog als in de horeca, dan zou ik zeggen, doe daar kan óók een harde lockdown. En zorg dan dat we een keertje echt doorpakken", zegt Kluit.

Deel dit artikel