Het gemeentehuis van Wijchen. Foto: Google Street View

Het gemeentehuis van Wijchen. Foto: Google Street View

WIJCHEN - In de gemeente Wijchen neemt het aantal bezwaarschriften tegen de WOZ-waarde de laatste jaren enorm toe. In 2020 werden 452 WOZ-bezwaarschriften ingediend, aldus een woordvoerder van de gemeente. Dit jaar heeft Wijchen tijdelijk extra ambtenaren ingezet om de bezwaarschriften goed te kunnen verwerken.

Zo’n 40 procent van de bezwaren en beroepsschriften worden ingediend door ‘no cure no pay’ bureaus, zo staat te lezen in de programmabegroting 2022. De afhandeling van deze bezwaarschriften kost nu ongeveer drie keer zo veel behandelingstijd. De gemeente verwacht dat het aantal bezwaren nog verder zal toenemen.

Ruim een derde bezwaren toegekend

De WOZ betekent Waarde Onroerende Zaken. Deze wet regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken. De WOZ is de geschatte marktwaarde van een woning, en zaken zoals de OZB-belasting, de rioolbelasting en waterschapslasten zijn hierop gebaseerd.

Volgens de gemeente is vorig jaar ruim een derde (36 %) van álle WOZ-bezwaarschriften toegekend. Van alle bezwaren van de no cure no pay bureaus werd in 2020 ongeveer 30 procent gehonoreerd.

Veel meer administratieve rompslomp

De bezwaarschriften gaan meestal over de stijging van de waarde ten opzichte van het jaar ervoor. Verder gaat het vaak over de staat van onderhoud van de woning en de waarde van de woning in vergelijking met soortgelijke woningen.

Vanwege de no cure no pay bureaus heeft de bezwaarafdeling van Wijchen veel meer administratieve rompslomp. Dit is volgens Wijchen overigens een landelijke trend.

Belastingbetaler toch de klos

Wijchen is tegen de werkwijze van de no cure no pay bureaus, omdat dit leidt tot extra uitvoeringskosten. "Die meerkosten en lagere opbrengst voor de gemeente moet uiteindelijk toch door de belastingbetaler worden opgebracht," zo stelt Wijchen.

Deel dit artikel