Covid-19 vaccin. Foto: John Beckmann / RN7

Covid-19 vaccin. Foto: John Beckmann / RN7

BEUNINGEN - Het CDA in Beuningen is bang dat preventieve maatregelen die de gemeente moet treffen tegen aandoeningen en ziekten, zoals bijvoorbeeld een uitbraak van de legionella-bacterie, onvoldoende aandacht krijgen vanwege de corona-crisis.

Naar aanleiding van de legionella-uitbraak onlangs in Schijndel, vroeg CDA-raadslid David Schaftenaar zich in de Beuningse gemeenteraad af, of de maatregelen ter bescherming tegen een legionella besmetting (ongemerkt) zijn afgeschaald. In Schijndel is door een legionella uitbraak één dode gevallen en zijn meerdere patiënten in het ziekenhuis beland.

Coronabestrijding krijgt voorrang

Zo gebeurt het landelijke bevolkingsonderzoek tegen borstkanker nog maar één keer in de drie jaar, in plaats van om de twee jaar, vanwege gebrek aan personeel. Dat komt onder meer omdat de coronabestrijding voorrang krijgt.

Het CDA maakt zich nu zorgen dat de corona-crisis geld en mankracht wegzuigt ten koste van belangrijke preventiemaatregelen. Wethouder Frans Houben (zorg en welzijn) wijst erop dat de extra maatregelen die Beuningen moet nemen in het kader van de coronacrisis, volledig door het Rijk worden gefinancierd.

Coronamaatregelen 100 procent vergoed

Voor de preventie tegen legionella zijn de zorginstellingen zelf verantwoordelijk, hetgeen ook geldt voor de panden met een logie- en badinrichting. De gemeente draagt wel verantwoording voor de dorpshuizen en MFA's in de kernen en sporthal de Tinnegieter. Daar laat men regelmatig metingen uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf.

De wethouder: "Of een legionella uitbraak zoals in Schijndel ook bij ons kan voorkomen, is niet duidelijk. De GGD in Brabant doet nog onderzoek naar de oorzaak van die uitbraak. De legionella-preventie in deze regio is zeker niet afgeschaald en de vergoeding van het Rijk voor coronamaatregelen is 100 procent."

Borstkankeronderzoek vrouwen naar lager plan

Doordat de screening naar borstkanker minder vaak zal plaatsvinden, zullen de komende jaren waarschijnlijk meer vrouwen aan borstkanker overlijden. Veel gemeenteraden hebben bij het ministerie in Den Haag protest aangetekend tegen de verslechtering van het borstkankeronderzoek. Zo ook de gemeenteraden van Druten en Beuningen.

Deel dit artikel