Rellen bij NEC - Vitesse. Hier is de politie weer bang voor. Foto: John Beckamann/ RN7

Rellen bij NEC - Vitesse. Hier is de politie weer bang voor. Foto: John Beckamann/ RN7

REGIO - Scholen in de omgeving van Nijmegen waren voorbereid op de aangekondigde demonstratie van zondag en hebben geprobeerd met brieven aan de ouders, leerlingen ervan te weerhouden naar de demonstratie te gaan. Vanuit de lokale driehoek heerste er angst dat de jongeren problemen zouden veroorzaken in de binnenstad. De gemeente Nijmegen maakte vrijdagmiddag echter bekend dat de demonstratie van 'Nederland in verzet' niet door gaat.

In de brief die voor de meeste scholen een vergelijkbare boodschap bevatte was onder andere te lezen dat, de schoolbesturen reden hadden om te geloven dat de demonstratie zou eindigen in rellen. Ook wordt benoemd dat de politie verwacht dat ook veel jongeren hieraan zullen deelnemen. De oproep die dan ook werd gedaan luidde: "We roepen ook u als ouder op om alert te zijn en het gesprek met uw zoon of dochter hierover aan te gaan," zo stond te lezen in één van de brieven. Verder werd verzekerd dat op het moment van "concrete aanwijzingen" van betrokkenheid bij de rellen een melding zal worden gemaakt.

Meerderheid verstuurde brieven

Bijna alle scholen in Nijmegen hebben een brief verzonden naar de ouders. Het Kandinksy College aan de Malderburchsraat zegt ook terloops met leerlingen te praten, maar wil het niet groter maken dan het is. Het Kandinsky in Molenhoek zegt buiten het versturen van de brief, juist bewust het gesprek te mijden om zo "het vuur niet aan te wakkeren." Over het algemeen zegt het merendeel van de scholen dat ze niet het vermoeden hebben dat hun leerlingen op rellen uit zijn.

"Ik weet hier niks van"

Het Maaswaal College in Wijchen en het Montessori College op de Kwakkenberg zeggen geen brief gestuurd te hebben. "Alle brieven die naar de ouders gaan krijg ik ook te zien en ik heb hierover niks voorbij zien komen," zegt een medewerker van het Maaswaal College. Uiteindelijk besloot gemeente Nijmegen vrijdagmiddag de demonstratie te verbieden. Het is echter de vraag of de demonstranten zich aan dat verbod zullen houden.

Deel dit artikel