Op het P+R-terrein bij de Ovatonde in Nijmegen-Noord was de ‘staakstraat’ ingericht. Foto: FNV

Op het P+R-terrein bij de Ovatonde in Nijmegen-Noord was de ‘staakstraat’ ingericht. Foto: FNV

REGIO - In de regio Arnhem-Nijmegen is vrijdag een 24-uursstaking gaande. Bij meerdere Gelderse metaal & techniekbedrijven, zoals Nooteboom, Kropman, Alewijnse, Spie en Feenstra, hebben ruim 100 werknemers het werk neergelegd. FNV Metaal strijdt voor een goede cao.

De FNV eist in de nieuwe cao een loonsverhoging van 5% én eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Daarnaast pleitten ze voor een minimaal bruto uurloon van € 14,-. FNV Metaal wees op 14 oktober jongstleden, tijdens de laatste cao onderhandelingsronde, het eindbod van de werkgevers metaal & techniek af. Het daarop volgende ultimatum aan de werkgevers werd op 28 oktober door de werkgevers verworpen, waarna FNV Metaal acties en stakingen aankondigde.

"De inflatie is zelfs hoger dan het aanbod"

"Het is natuurlijk van de gekke dat er nog geen cao is", legt Lucy Lamers, bestuurder van de FNV Gelderland Zuid uit. "De bedrijven willen maar 1,5% loonsverhoging geven terwijl de inflatie al hoger ligt. Mensen klagen dat hun ritten niet worden betaald, maar ook hun overuren niet. Net als andere sectoren, kampt deze sector met een personeelstekort en uitval door ziektes. Vergeet niet dat je in deze sector niet thuis kan werken", vertelt Lamers.

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. Deze bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao liep op 1 oktober af. De staking is vrijdagochtend om 00.00 uur begonnen en duurt tot vrijdagavond 12 uur.

[tweet:https://twitter.com/i/status/1463861661597675527]

Deel dit artikel