Hubert Bruls. Foto: Omroep Gelderland

Hubert Bruls. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - De demonstratie die actiegroep 'Nederland in Verzet' voor zondag in de binnenstad van Nijmegen heeft aangekondigd is door burgemeester Hubert Bruls geweigerd. Bruls vreest een 'ernstig risico van verstoring van de openbare orde en veiligheid'.

De gemeente ontving de afgelopen dagen steeds meer signalen dat naast de achterban van 'Nederland in Verzet', ook andere groeperingen zich bij de demonstratie willen aansluiten die niet uit zijn op vredig protesteren. Ze zouden de confrontatie gaan zoeken met andere groepen of de politie.

Nijmegen is risicogebied

De achterban van 'Nederland in Verzet' en andere groeperingen hebben eerder laten weten, dat als er een verbod komt ze zich hier mogelijk niet aan houden. De gemeente vreest dat dit leidt tot rellen. Daarom geldt een noodverordening en is de gemeente Nijmegen aangewezen tot risicogebied.

Dit betekent onder meer dat in het gebied personen en groepen die wapens of vuurwerk bij zich dragen staande mogen worden gehouden, gefouilleerd, geweigerd en aangehouden.

Het geldt ook voor mensen die signalen vertonen die duiden op demonstreren of uit zijn op confrontaties met anderen of de politie. Ook voertuigen en tassen mogen onderzocht worden.

Bruls afgebeeld met varkenskop

Rondom de demonstratie ontstond al veel commotie toen 'Nederland in Verzet' het protest aankondigde met posters gericht op Bruls. Op een van de affiches staat de Nijmeegse burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad afgebeeld met een varkenskop.

Ook wordt hij benoemd als winnaar van de Anton Mussertprijs. Collega’s van Bruls hebben met grote verontwaardiging op de afbeeldingen gereageerd.

Onacceptabel dieptepunt

De wethouders van het Nijmeegse college zijn in een gezamenlijk statement voor Bruls opgekomen. In de verklaring noemen ze de posters 'onacceptabel' en 'een dieptepunt in de grote hoeveelheid beledigingen aan het adres van Bruls'. De Nijmeegse raad heeft zich bij deze woorden aangesloten en uitgesproken volledig achter hun burgemeester te staan.

Ook dertien collega-burgemeesters uit de regio Gelderland-Zuid reageren met afkeer. "Burgemeester Bruls wordt op een walgelijke manier afgebeeld. We nemen dan ook gezamenlijk nadrukkelijk afstand van deze laster", staat in een gezamenlijk statement.

[image:7463845]
[image:7463851]

Deel dit artikel