De PFAS storten op de Kaliwaal. Foto: John Beckmann

De PFAS storten op de Kaliwaal. Foto: John Beckmann

DRUTEN - Staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat gaat niets doen om het storten van vervuild slib in de Kaliwaal tegen te gaan. Dit laat hij weten na Kamervragen van de landelijke SP over deze kwestie. De verantwoordelijke wethouders van de gemeenten Druten en West Maas en Waal zijn het er niet mee eens.

De tekst gaat verder onder de video:

[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=wJsGTa6AIL0]


De Kaliwaal is een voormalige zandput en een plas tussen deze twee gemeenten in. Het gebied wordt ontwikkeld tot natuurgebied door het bedrijf K3-delta; daarbij wordt de plas deels gedicht met slib, dat een hogere concentratie PFAS bevat dan normaliter is toegestaan. PFAS is de verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die niet van nature in het milieu voorkomen.

K3-delta heeft van de provincie Gelderland toestemming gevraagd en gekregen voor het storten van het sterk vervuilde slib. Na de stort wordt die laag slib bedekt met een nieuwe laag ‘schoon’ zand. Daarom zou het volgens de provincie veilig zijn.

Gemeenten staan machteloos

De omliggende gemeenten zijn tegen de stort, maar uit de antwoorden van staatssecretaris Van Weyenberg blijkt: gemeenten kunnen het niet tegenhouden. De provincie is verantwoordelijk. Wethouder André Springveld (Druten) baalt van de reactie van de staatssecretaris. Hij laat aan Dagblad De Gelderlander weten: “Het is teleurstellend. Hij schuift het een-twee-drie door naar Rijkwaterstaat en provincie. Het probleem wordt rond geschoven.”

Overigens wordt Druten financieel niet slechter van de stort. De gemeente krijgt ter compensatie 45 cent per kubieke meter gestort slib.

Deel dit artikel