Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. Foto: ANP

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. Foto: ANP

NIJMEGEN - De wethouders uit het Nijmeegse college zijn helemaal klaar met de persoonlijke beledigingen richting burgemeester Hubert Bruls en de toon van het debat op social media. Dat hebben ze vandaag in een statement laten weten. Wat hen betreft zijn de posters die verschijnen in aanloop van een demonstratie tegen het kabinetsbeleid het dieptepunt. Op die posters voor de demonstratie op 28 november wordt Bruls onder meer afgebeeld met een varkenskop en benoemd als winnaar van de Anton Mussertprijs.

De wethouders verklaren te begrijpen dat corona heeft veel impact op ons allemaal heeft. "De toon die in het debat gebruikt wordt, gaat echter steeds vaker de verkeerde kant op", zo staat in hun statement.

Niet langer acceptabel

Wethouder Grete Visser vult in een persoonlijk gesprek aan: "We zien het allemaal gebeuren, we lezen het, het komt langs en het is voor ons wethouders niet langer acceptabel." De wethouder vervolgt: "Op walgelijke wijze worden mensen vergeleken met NSB’ers. Op walgelijke wijze worden ze weggezet."

Visser verwijst onder meer naar Op1 waar een vuurwerkhandelaar Bruls onlangs een 'dikke bal gehakt' noemde.

Ook op social media zijn er voortdurend toespelingen op het postuur van de Nijmeegse burgemeester die volgens sommigen daarmee niet de juiste persoon zou zijn om het te hebben over volksgezondheid.

Wethouder Noël Vergunst vult aan: "We merken dat we gezwegen hebben, dat doen we nu niet meer. We roepen iedereen op: geef weerwoord, zeg dat het niet gepast is, dat het niet kan, dat het niet acceptabel is."

[image:7461092]

Bruls blij met steun

De wethouders hopen dat de pers deze oproep ook ter harte neemt. Grete Visster: "Alsjeblieft pak het op en luister naar deze oproep en ga niet mee in ofwel het kritiekloos overnemen ofwel het zelf aanrichten." Burgemeester Bruls is blij met de steun van zijn wethouders zo liet hij dinsdag weten: "Zeer hartelijk dank, het signaal wordt zeer op prijs gesteld."

De wethouders noemen het recht op demonsteren tegen kabinetsbeleid een groot goed, maar wijzen erop dat Bruls geen lid is van het kabinet. Of de genoemde demonstratie zondag mag doorgaan kon burgemeester Bruls (verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, KdJ) nog niet zeggen. De burgemeester: "De organisatie heeft nog wel wat huiswerk te doen."

Zie ook: Duizenden actievoerders verwacht in Nijmegen, Nederland in Verzet 'op visite' bij Bruls

Deel dit artikel