Beuningen heeft weer geld voor kunst en cultuur - RN7

Kunst Beuningen Foto: RN7

Kunst Beuningen Foto: RN7

BEUNINGEN - De nieuwe wijk Keizershoeve in Ewijk heeft nog geen kunstwerk in de openbare ruimte. Wethouder Hans Driessen zou daar in de toekomst graag een nieuw kunstwerk verwelkomen. De komende jaren zou de gemeente Beuningen daar geld voor moeten vrijmaken.

Tekst gaat verder onder de video:

De Keizershoeve is volgens Driessen ruim opgezet, dus er is zeker plaats voor een kunstwerk. Dat zei de wethouder bij de bekendmaking van de nieuwe kadernota "Kunst, Cultuur en Erfgoed in Beuningen 2022 - 2030". De kadernota wordt volgende maand officieel aangeboden aan de gemeenteraad.

Samenwerken met inwoners en verenigingen

De nieuwe nota geeft in grote lijnen de ambities en doelen aan voor de komende jaren. In de loop van volgend jaar wordt er een programma opgesteld met concrete projecten die men wil uitvoeren. Dit programma op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed gaat de gemeente samenstellen met alle betrokken inwoners, organisaties en verenigingen.

De gemeente Beuningen staat bekend om zijn vele kunstwerken in de openbare ruimte, vaak gemaakt door bekende regionale kunstenaars. Bij woningbouw in de toekomst wil de gemeente weer verplicht stellen dat projectontwikkelaars een bepaald bedrag besteden aan kunst in de wijk.

Kunstbeleid te weinig zichtbaar

In de wijk Keizershoeve is dat niet gebeurd, mede omdat de gemeente destijds in financiële nood verkeerde en kunst daardoor weinig prioriteit had. Nu de gemeentelijke financiën weer keurig op orde zijn, is er weer financiële ruimte voor kunst, cultuur en erfgoed.

Met de kadernota wordt in feite een nieuwe start gemaakt. De vorige cultuurnota dateert uit 2007. Het college constateert dat het nieuwe kunstbeleid te weinig zichtbaar is en nieuwe initiatieven nauwelijks bekend zijn bij het publiek. Verder zijn er initiatieven voor het bereiken van nieuwe doelgroepen op het gebied van beeldende kunst en podiumkunsten.

Vernieuwende trends en aanbod voor de jeugd

Er liggen volgens het college veel ideeën voor kunst in de openbare ruimte. Kunst kan een rol spelen bij het oplossen van ruimtelijke en sociale vraagstukken. Ook moeten (eenmalige) projectsubsidies vaker worden benut.

Daarnaast zijn er vernieuwende trends wat betreft multimedia, digitalisering, podcasts, en online aanbod met name voor jeugd en jongeren. Culturele aanbieders in de gemeente vragen zich af hoe ze meer jeugd en jongeren kunnen trekken, en een nog betere ingang kunnen vinden binnen het onderwijs.

Deel dit artikel