Gemeentelijke bijeenkomsten door corona afgelast, uitgesteld of digitaal - RN7

Gemeentehuis van Druten Foto: RN7

Gemeentehuis van Druten Foto: RN7

REGIO - In alle gemeenten in de regio worden de komende tijd vanwege corona allerlei activiteiten afgelast of tijdelijk uitgesteld. Ook gaan er bijeenkomsten alsnog door, maar dan digitaal.

In Ewijk gaan de zogeheten Gesprektafels over woningbouw niet door, vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Deze stonden gepland op maandagavond 15 november en woensdagmiddag en -avond 17 november.

De gemeente Beuningen kijkt nu naar alternatieve mogelijkheden om met de inwoners in gesprek te gaan en hun reactie te horen. Mensen kunnen overigens nog steeds online hun reactie geven op het Structuurmodel Ewijk. Dat kan tot 7 december.

Publieke tribune verhuist naar hal gemeentehuis

In Beuningen is dinsdag 23 november een belangrijke gemeenteraadsvergadering, waar een besluit wordt genomen over de bouw van vijf grote windmolens.

Deze raadsvergadering is in beperkte mate toegankelijk voor publiek, dat plaats kan nemen in de hal van het gemeentehuis. Dat kan overigens alleen na aanmelding via email of telefoon bij de griffie. Er is maar beperkt plek in de hal en mensen moeten de coronaregels in acht nemen, zoals 1,5 meter afstand houden.

In gemeentehuis geen Corona Toegangsbewijs (CTB)

Een woordvoerder van de gemeente wijst er op dat het publiek "formeel en vanuit democratisch oogpunt het recht heeft om bij een openbare vergadering aanwezig te zijn." Het gemeentehuis is een openbare locatie waar geen Corona Toegangsbewijs (CTB) mag worden gevraagd, althans voor de openbare gedeeltes. Dit geldt voor alle gemeentehuizen en openbare vergaderingen.

Er is grote belangstelling voor deze raadsvergadering, waar wordt besloten over het Windpark Beuningen. Daarom wijst de woordvoerder nadrukkelijk op de mogelijkheid om de vergadering digitaal bij te wonen. Dat kan via de gemeentelijke website.

In een eerdere versie van dit artikel stond foutief vermeld dat de raadsvergadering in Beuningen van 23 november helemaal niet toegankelijk zou zijn voor publiek. Dat is hierboven aangepast.

Pizzasessies afgelast

In Wijchen gaan de energiecafés en de zogenoemde pizzasessies de komende weken niet door. De gemeente had allerlei activiteiten rondom duurzaamheid georganiseerd. Men informeert de inwoners in een later stadium wanneer en op welke manier de bijeenkomsten alsnog kunnen doorgaan.

In de gemeente Druten is door de coronamaatregelen de ontwerpsessie op donderdag 18 november alleen nog digitaal. Deze sessie over de volgende stap in de Gebiedsvisie voor Deest Zuid, start om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Mensen moeten zich van tevoren melden via het aanmeldformulier.

Geen Ondernemersdag Druten

In verband met de coronamaatregelen is het Loket Duurzaam Wonen Plus van de gemeente Druten tot en met 3 december alleen telefonisch of per e-mail te bereiken. Loket Duurzaam Wonen Plus helpt mensen bij het vinden van de energiebesparende maatregelen die het meest geschikt zijn voor hun woning.

De Ondernemersdag Druten, die was gepland op vrijdag 19 november, is uitgesteld tot het tweede kwartaal van volgend jaar. "We zouden een verkeerd signaal afgeven als het wel zou doorgaan," zei wethouder Willy Brink. "In het voorjaar 2022 proberen we het nog een keer te organiseren," aldus de wethouder.

Digitale bijeenkomsten

Bij elke bijeenkomst in Nijmegen wordt bekeken of die binnen de dan geldende coronaregels door kan gaan of moet worden afgelast, dan wel digitaal kan plaatsvinden, zo meldt een woordvoerster van de gemeente Nijmegen.

"Ook in de afgelopen periode hebben we al digitale bijeenkomsten gedaan, zoals de infoavond bestemmingsplan Westentree Station twee weken geleden. Daarnaast gelasten organisatoren van bijeenkomsten deze soms zelf af," zegt de woordvoerster.

Deel dit artikel