Verbazing over QR-check en Zwarte Piet bij Sinterklaasintocht in Druten - RN7

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Tekst 'Trots op Sint & Zwarte Piet' op muur Foto: RN7
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Sinterklaas in Nijmegen Foto: Lucia Smatanova / RN7
Sinterklaas en Zwarte Piet in Druten Foto: RN7

Sinterklaas en Zwarte Piet in Druten Foto: RN7

DRUTEN - De Sinterklaasintocht in Druten van afgelopen zondag zorgde voor veel verbazing, niet alleen omdat er gekozen was voor Zwarte Pieten, maar ook omdat er werd gecontroleerd op coronatoegangsbewijzen. Die check is op zich niet verbazingwekkend, maar de organisatie meldde eerder dat er geen maatregelen genomen zouden worden.

Tekst gaat verder onder de video:

"Ik had niet verwacht dat je buiten nog een QR-code moet laten zien," zo reageerde een bezoeker van de intocht. Stichting Vrienden van Sinterklaas Druten meldde eerder aan RN7 dat er geen sprake zou zijn van coronamaatregelen. Ook de handhaving was verbaasd over de plotselinge controles. De stichting laat weten dat ze de QR-check wel van te voren hebben aangekondigd op Facebook:

De gemeente Druten geeft in een reactie een mogelijke oorzaak voor de miscommunicatie wat betreft de QR-check: "Vrijdagavond na de persconferentie hebben wij contact gezocht met de organisaties van Puiflijk en Druten. De organisaties zijn zelf gekomen met aanvullende maatregelen zoals de QR-check. Voor de organisatie was de tijd wel erg krap. Vrijdagavond wist de organisatie pas dat het evenement door kon gaan. Zaterdag zijn toen nog maatregelen getroffen. Dan is communicatie al vrijwel onmogelijk gezien de tijd."

Opvallend was dat de QR-code alleen nodig was voor de aankomst van de Sint aan de Veerdam, tijdens de optocht naar de sporthal was iedereen welkom. Bij de sporthal werd er opnieuw gecontroleerd op een toegangsbewijs, omdat daar binnen allerlei activiteiten plaatsvonden.

Zwarte Piet

Ook viel op dat er tijdens de intocht alleen Zwarte Pieten waren. Op andere plekken in de regio werd er gekozen voor Roetveegpieten, zoals in Nijmegen.

Afbeelding
Sinterklaas in Nijmegen Foto: Lucia Smatanova / RN7

Volgens bestuurslid Elly de Jong van de Vrienden van Sinterklaas Druten hebben zij voor Zwarte Pieten gekozen, omdat ze "het graag bij het bekende/traditionele willen houden en niets racistisch in Zwarte Piet zien." Ook geeft de organisatie aan geen kritiek te hebben gekregen. De gemeente gaat niet over de kleur van Piet. Zij laten in een reactie weten dat de organisatie zelf bepaalt wat voor soort Pieten ze gebruiken. Wel adviseert de gemeente om de 'NTR-lijn' te volgen.

De Sinterklaasintocht verliep verder rustig en er hing een gezellige sfeer:

Deel dit artikel