Instorting tribune kwam door springende fans en constructiefouten - RN7

Van links naar rechts: Erik Middelkoop, Hubert Bruls, Bert Velthuis en Wilco van Schaik Foto: Rob Koppers

Van links naar rechts: Erik Middelkoop, Hubert Bruls, Bert Velthuis en Wilco van Schaik Foto: Rob Koppers

NIJMEGEN - Het inzakken van een tribune in het Goffertstadion kwam door een combinatie van zware belasting door springende fans, en ontwerpfouten in de constructie. Een deel van de tribune stortte zondag 17 oktober in tijdens de Gelderse Derby. In een persconferentie werden vrijdag de voorlopige resultaten van het onderzoek naar het instorten bekendgemaakt.

De inzakking heeft twee oorzaken: een zware belasting van de constructie, en een fout bij het ontwerp ervan. Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV werd drie weken geleden door de gemeente gevraagd om het uitvak te onderzoeken en kwam dus vandaag met de eerste rapporten.

Het springen van de supporters heeft gezorgd voor zware belasting. Na het neerkomen van een sprong is de belasting tot wel drie keer het normale lichaamsgewicht. De tribune was geschikt om dit aantal mensen te dragen, zo'n 400 kilogram per vierkante meter. Omdat supporters bij elkaar klonterden raakte de tribune overbelast.

Ook is er in 1999, toen het stadion werd gebouwd, een ontwerpfout gemaakt. Er zat een fout in de bewapening.

''Tot de winterstop niet met publiek spelen''

Algemeen directeur van NEC Wilco van Schaik was geschokt na het inzakken van de tribune: ''We kwamen als club terecht in een rollercoaster. Niet alleen door dit, maar de supportersrellen spelen ook een rol. Wij hebben nooit het idee gehad dat er overbelasting een rol kon spelen.'' Van Schaik geeft aan nog te zoeken naar speel locatie elders om toch supporters toe te laten, maar: "We gaan er van uit dat we tot de winterstop niet met publiek spelen."

Deel dit artikel