Historische steenfabriek in Winterswijk gaat dicht - RN7

De steenfabriek in Winterswijk vanuit de lucht in 2016. Foto: ANP

De steenfabriek in Winterswijk vanuit de lucht in 2016. Foto: ANP

WINTERSWIJK - Steenfabriek Wienerberger in Winterswijk sluit in juli volgend jaar. Dat heeft het bedrijf woensdag meegedeeld aan zijn werknemers. De Achterhoekse fabriek heeft zo'n dertig werknemers.

"De schok voor de werknemers bij zoiets is altijd groot", zegt locatiemanager Richard Thuis. "De werkzaamheden die je altijd gedaan hebt, worden weggenomen."

Thuis zegt dat de werknemers geschokt zijn, maar dat ze het ook begrijpen.

In de oude steenfabriek worden gevelstenen gemaakt. Thuis legt uit dat de Winterswijkse vestiging, net als elk ander bedrijf, moet voldoen aan de nieuwe milieueisen: "Wij stoken nu nog alles op gas. Dat verduurzamen gaat veel geld kosten. Omdat we een relatief klein bedrijf zijn, wordt er toch voor een grotere locatie gekozen om te verduurzamen."

Bittere pil

De oude steenfabriek in Winterswijk was meer dan honderd jaar onderdeel van familiebedrijf Den Daas. Wienerberger, een van de grootste baksteenproducenten ter wereld, nam het in 2018 over. In Nederland heeft het bedrijf nog zeventien andere locaties in Nederland. Thuis: "Het is nieuws is nu nog vers, dus het is moeilijk. We gaan de komende tijd proberen iedereen intern te herplaatsen."

Volgens de manager kunnen de mensen gewoon aan het werk blijven, maar hij begrijpt dat het een bittere pil is voor het personeel in Winterswijk: "Ik vind het triest voor de mensen die dit ondergaan. Er zitten mensen die er al tientallen jaren werken."

Zie ook: 'Harde werker' Mischka is gelukkig in de steenfabriek

Deel dit artikel