Meerderheid maakt zich zorgen over gevolgen van extreem weer in onze provincie - RN7

De Zuiderzeestraatweg in Hattemerbroek liep vorig jaar onder na extreme regenval. Foto: Stefan Verkerk / NewsUnited

De Zuiderzeestraatweg in Hattemerbroek liep vorig jaar onder na extreme regenval. Foto: Stefan Verkerk / NewsUnited

ARNHEM - Extreme regenbuien, langdurige droogte of pittige hittegolven: zo'n zes op de tien inwoners van Gelderland maken zich zorgen om de gevolgen van dit soort extreem weer in hun eigen woonomgeving. Landelijk gezien maken inwoners van Limburg zich het meest zorgen.

De zuidelijkste provincie van Nederland kampte afgelopen zomer nog met overstromingen. Bijna zeven op de tien inwoners daar zegt zich zorgen te maken over de gevolgen van extreme weersomstandigheden in hun eigen omgeving.

In onze provincie ligt dat wat lager. Van de ondervraagde Gelderlanders zegt zegt 61,6 procent zich zorgen te maken. Eén op de zes geënquêteerden (17,7 procent) staat neutraal in de hele discussie en bij het resterende deel (21,2 procent) leven de zorgen niet. Bijna twintigduizend mensen vulden de enquête van LocalFocus in samenwerking met Kieskompas in.

Bekijk de tabel van LocalFocus:

In Gelderland was het dit jaar een paar keer raak met extreme weersomstandigheden. Zo kregen 's-Heerenberg en Zelhem vorige week te maken met noodweer. Meteoroloog Diana Woei van Weerplaza sprak van een windhoos in 's-Heerenberg en een valwind hoos in Zelhem.

Ze zei dat Gelderland puur weerkundig gezien goed was weggekomen. "De dynamiek was ontzettend krachtig en meer dan gunstig voor het laten ontstaan van meerdere tornado's."

Zie ook: Een tornado en een windhoos in onze provincie: zo konden ze ontstaan

In juni gingen tijdens hevig noodweer vier hoogspanningsmasten in Oosterwolde tegen de grond. De masten stonden er zestig jaar en kunnen windsnelheden tot 180 kilometer per uur aan, maar de storm in juni - met snelheden van boven de 200 kilometer per uur - bleek te machtig.

Ook de hulpdiensten in Tiel hadden in juni de handen vol aan extreme weersomstandigheden. Een 25 meter lange portaalkraan stortte toen in op het terrein van CTU Rivierenland. In de Hertog Arnoldstraat waaide daarnaast het dak van een appartementencomplex.

Met de droogte viel het op veel plekken mee. De waterschappen zeiden, ondanks een reeks zeer snikhete dagen, niet bang te zijn voor grote droogte.

Deel dit artikel