Schoolbestuurder luidt noodklok na corona-uitbraak: 'Zorgen om leerkrachten' - RN7

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Schoolbestuurder Gert van der Rhee. Foto: Stichting De Drieslag
De grootste zorg van de schoolbestuurder is de gezondheid van zijn docenten. Foto: ANP, ter illustratie

De grootste zorg van de schoolbestuurder is de gezondheid van zijn docenten. Foto: ANP, ter illustratie

EDE - De coronabesmettingen lopen op en dat is ook te merken in het onderwijs. Scholenkoepel de Drieslag in Ede heeft dit jaar al twee keer te maken gehad met een uitbraak op school. Bestuurder Gert van der Rhee maakt zich zorgen om zijn personeel en hoopt op strengere maatregelen.

Het zit Gert van der Rhee hoog. Zijn scholenkoepel heeft sinds de zomervakantie al meerdere klassen naar huis moeten sturen. Eind september was de Veldhuizerschool aan de beurt, een paar weken later de Paasbergschool. In totaal zijn elf scholen aangesloten bij de scholenkoepel.

"We mogen wat mij betreft terug naar de basismaatregelen: anderhalve meter afstand, mondkapjes, geen handen geven. Als we dat gewoon een jaar volhouden met zijn allen, dan zijn we er vanaf", zegt Van der Rhee. En, zegt hij, maak het mogelijk om kinderen vanaf 5 jaar in te enten met Pfizer zodra dat kan. "Het zou misschien goed zijn om die leeftijdsgrens naar beneden te trekken."

Docenten die kwetsbaar zijn, nemen echt een risico door voor de klas te staan

Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en OMT-lid, zegt dat de veiligheid van het vaccin op dit moment nog wordt onderzocht. "Als blijkt dat het veilig is voor kinderen onder de 12 jaar, moeten we ons wel afvragen of het een meerwaarde heeft voor de kinderen zelf. Anders gaan we kinderen inenten omdat volwassenen niet die verantwoordelijkheid nemen." Voor kwetsbare kinderen is het een ander verhaal, zegt hij. "Zij kunnen wel degelijk zelf baat hebben bij de bescherming van een vaccin."

Heel snel misgaan

Het is nu de vraag of er tijdens de persconferentie van volgende week nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Al sinds het opengaan van de scholen en het loslaten van de anderhalvemetermaatregel bestaan er zorgen onder leerkrachten en bestuurders. Veel kinderen zijn immers niet ingeënt tegen corona en houden onderling weinig afstand. Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan verspreiden virussen zich des te sneller in een klas.

Afbeelding
Schoolbestuurder Gert van der Rhee. Foto: Stichting De Drieslag

Zie ook: Mogelijk nieuwe coronamaatregelen: dit is de situatie in Gelderland

Ook Marjolein Wenting, Voorzitter van het College van Bestuur van Paraat Scholen met zestien scholen in de Achterhoek houdt haar hart vast. "Tot nu toe hebben we gelukkig alleen individuele gevallen gehad en nog geen grote brandhaarden. Maar ik weet ook: morgen kan dat zomaar anders zijn."

"Ouders en verzorgers doen echt hun best", zegt Van der Rhee. "Maar er hoeft maar één met snottebel op school te komen, en dan kan het zomaar misgaan." Op de Veldhuizerschool is de uitbraak na een week herfstvakantie inmiddels uitgedoofd. "Maar besmettingen kunnen heel snel rondgaan, heb ik gemerkt."

Zie ook: Basisschool Ede waarschuwt na brandhaard: 'Ouders, blijf alert'

Kwetsbaar

De grootste zorg voor Van der Rhee is de gezondheid van zijn docenten. "Kinderen hebben milde klachten. Maar op de Paasbergschool zijn vijf collega's ziek geworden. En we hebben ook docenten die kwetsbaar zijn. Zij nemen echt een risico door voor de klas te staan."

Wenting deelt de zorgen en hoopt tegelijkertijd dat het fysiek onderwijs blijft dit najaar en deze winter. "Dat gun ik de kinderen, en ook onze docenten."

Zie ook: Griep én gebrek aan invallers, ook deze school houdt het hart vast

Deel dit artikel