Balgoij krijgt 32 woningen, "Het dorp kan dit niet aan" - RN7

De nieuwe woningen komen hier te staan ten zuiden van de Maasakkers Foto: RN7

De nieuwe woningen komen hier te staan ten zuiden van de Maasakkers Foto: RN7

BALGOIJ - In Balgoij worden er 32 huizen gebouwd in uiteenlopende prijsklassen voor zowel starters, senioren en doorstromers. Ondanks weerstand vanuit Leefbaarheidsgroep Balgoij (LBG), komen er toch woningen te staan ten zuiden van de Maasakkers. De plannen voor de bouw van 11 starterswoningen via een CPO met de jongeren is zo'n drie jaar oud, uit 2018.

Tekst gaat verder onder de video:

Een aantal jongeren uit Balgoij willen daar graag blijven wonen, maar er zijn geen starterswoningen. Volgens Wilma Willems van Leefbaarheidsgroep Balgoij zijn de jongeren zelf opzoek gegaan naar een locatie: "Daar kwam uiteindelijk de Maasakkers uit. In eerste instantie zouden er 25 woningen komen. Toen werd het een hele tijd stil, gaf de gemeente geen reactie en ineens werd bekend dat er 32 woningen komen," vertelt Willems. Ze vervolgt, "In november vorig jaar is de LBG akkoord gegaan met 25 woningen. Wethouder Gerrits had beloofd dat die huizen in eigen beheer zouden blijven. Nu blijkt dat Gerrits een deal heeft gesloten met een projectontwikkelaar en er dus 32 woningen komen."

Leefbaarheid

De leefbaarheidsgroep is boos dat de wethouder niet naar hun advies heeft geluisterd: "Die 32 huizen ineens is niet goed voor de leefbaarheid. Nu worden er te veel woningen tegelijk gebouwd. Balgoij is maar klein en het karakter van het dorp is belangrijk." Ook zou het ten kosten gaan van de sociale cohesie: "Als je geleidelijke instroom hebt, dan worden die mensen opgenomen in de samenleving en raken ze betrokken. Als je een hele grote uitbreiding hebt als dit dan kan dat dorp het niet meer aan," aldus Willems.

Leefbaarheidsgroep Balgoij en wethouder Gerrits zijn het niet alleen inhoudelijk oneens. Ook wordt betwist of bewoners al bij het proces zijn betrokken. Volgens Willems heeft de LBG al meerdere gesprekken gehad met de wethouder over dit onderwerp en ook advies uitgebracht over de bouwplannen.

Wethouder Gerrits laat via een woordvoerder weten dat hij Leefbaarheidsgroep Balgoij niet als 'bewoners' ziet. "De bewoners zullen echter bij het uitwerken van de plannen worden betrokken via een "zogenaamde omgevingsdialoog", verklaart hij. Dit moet zorgen voor een "optimale aansluiting" bij de bewoners van het dorp. Er lijkt geen sprake te zijn van toekomstige inspraak van bewoners over de hoeveelheid woningen van het plan.

Jongeren positief

Max Jacobs is één van de jongeren die graag in Balgoij wil blijven. Volgens hem zijn die extra huizen juist een toevoeging voor het dorp. "Wij denken hoe meer zielen hoe meer vreugd. Voor het verenigingsleven in Balgoij is het goed dat er zoveel mogelijk mensen bijkomen. Het gaat hier maar om zeven huizen extra. Als je 32 huizen hebt, laten we zeggen dat er gemiddeld drie mensen per huis wonen, spreek je over ongeveer honderd man extra en dat is denk ik nog wel te overzien", aldus Jacobs.

Deel dit artikel