Gemeenten controleren nauwelijks op corona toegangsbewijs - RN7

Corona check app Foto: Rijksoverheid

Corona check app Foto: Rijksoverheid

REGIO - Een aantal gemeenten in de regio doet weinig aan de controle op het CoronaToegangsBewijs (CTB). Het gaat daarbij om het tonen van een QR-code, of een schriftelijk vaccinatiebewijs. Volgens onderzoek in opdracht van de NOS wordt in een derde van de gevallen aan de deur niet voldoende gecontroleerd op het toegangsbewijs. De controle wordt vooral overgelaten aan de ondernemers. Er zijn weinig problemen met de handhaving, volgens gemeenten in onze regio.

Restaurant Moeke tijdelijk dicht

Zo stelt de woordvoerster van de Nijmeegse burgemeester Bruls dat bij hen de afgelopen drie weken geen heel grote of opvallende nalevingsproblemen bekend zijn. Alleen restaurant Moeke is tijdelijk gesloten geweest, maar verder zijn er geen waarschuwingen, dwangsommen of sluitingen opgelegd, aldus de woordvoerster. "Horecaondernemers zijn degenen die de daadwerkelijke controles uitvoeren, en de gemeente ziet erop toe dat dit gebeurt," aldus de woordvoerster.

Geen extra boa's

Ook in de gemeente Overbetuwe zijn er in de afgelopen drie weken geen incidenten geweest met betrekking tot het coronatoegangsbewijs. Een woordvoerster geeft ruiterlijk toe dat men géén onderzoek heeft gedaan naar het feit dat bezoekers zich vaak niet hoeven te identificeren, terwijl dat wel zou moeten. De gemeente Overbetuwe heeft ook geen extra boa's ingezet.

Geen waarschuwingen of dwangsommen

De gemeente Beuningen zegt ook geen weet te hebben van mensen die zich niet aan de deur identificeren. Dat bezoekers zich niet hoeven te identificeren "is in Beuningen niet waargenomen," aldus een woordvoerder van de gemeente.

De afgelopen drie weken zijn er in Beuningen geen waarschuwingen uitgedeeld of dwangsommen opgelegd. De gemeente zegt ook geen extra personeel te hebben ingezet.

In Druten en Wijchen zijn volgens een woordvoerster van beide gemeenten bij evenementen extra beveiligers ingezet ten behoeve van de controle op het CTB. Ook wordt er bij evenementen altijd naar een identiteitsbewijs (ID) gevraagd, zo zegt de woordvoerster. Daarnaast heeft men meerdere keren overlegd met bestuurders en ondernemers om "helderheid te krijgen" over het coronatoegangsbewijs.

Grapperhaus teleurgesteld

Minister Grapperhaus reageerde vorige week teleurgesteld op de resultaten van het onderzoek in opdracht van de NOS. Hij noemde de resultaten "niet goed" en benadrukt dat ondernemers het checken van de coronatoegangsbewijzen serieus moeten nemen. De minister heeft de gemeenten en ondernemers zelfs extra geld gegeven om de passen te laten controleren.

Inmiddels lopen in Nederland de besmettingen met corona weer fors op. Er is in ons land flink wat weerstand tegen het coronatoegangsbewijs (CTB), maar internationaal gezien is het Nederlandse beleid tamelijk mild. In landen als de VS, Italië en Frankrijk is men veel strenger en worden werknemers bijvoorbeeld verplicht om zich te laten vaccineren.

Deel dit artikel