Beuningen streeft naar 45 kilo restafval per persoon - RN7

Afvalcontainers Foto: RN7

Afvalcontainers Foto: RN7

BEUNINGEN - In de gemeente Beuningen is de hoeveelheid restafval door corona-effecten toegenomen met 8 kilo per persoon, vergeleken met de jaren vóór corona. Dit is een landelijke tendens en wordt veroorzaakt doordat veel inwoners vaker thuis zitten en daarom ook meer afval produceren. Dit blijkt uit cijfers gepubliceerd door de gemeente Beuningen.

Van Afval Naar Grondstof

Met een jaarlijkse hoeveelheid restafval van 74 kilo per inwoner voldoet de gemeente Beuningen ruimschoots aan de landelijke VANG-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof). Het landelijke doel is namelijk 100 kilo. In de toekomst hoopt Beuningen uit te komen op maximaal 45 kilo restafval per inwoner per jaar. Wanneer men op dat ambitieuze cijfer hoopt uit te komen, dat geeft de gemeente niet aan.

Met een percentage van 87 procent scoren de inwoners van Beuningen ook goed wat betreft afvalscheiding, want de landelijke doelstelling bedraagt 75 procent.

Restafval neemt af

De gemeente gaat er vanuit dat de 8 kilo extra vanwege corona weer zal afnemen. Zo zal de hoeveelheid restafval weer dalen vanwege de gescheiden inzameling van luier- en incontinentieafval.

Beuningen blijft de resultaten van de afvalinzameling nauwkeurig monitoren en evalueren. Daarbij gaat de aandacht met name uit naar de onlangs ingevoerde inzameling van luier- en incontinentiemateriaal, die apart worden verwerkt door de afvalenergiecentrale ARN in Weurt. Verder wil de gemeente extra letten op de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen.

Deel dit artikel