Melkveehouder Gert-Jan Brouwer uit Stroe.  Foto: Omroep Gelderland

Melkveehouder Gert-Jan Brouwer uit Stroe. Foto: Omroep Gelderland

STROE - Dat de wolf die begin deze maand werd gevonden in Stroe, is doodgeschoten, houdt de gemoederen in het dorp flink bezig. De een vindt het raar en onterecht, de ander is er juist blij mee.

De mensen in het dorp zijn vooral verbaasd dat de wolf is doodgeschoten. "Ja, dat is wel raar", zegt een vrouw op straat. "Je schiet niet zomaar wolven af, maar ik weet niet wat de situatie was op dat moment. Het is gewoon een levend wezen. Als die niemand kwaad, doet snap ik niet waarom je hem af moet schieten."

Bekijk hier meer reacties. De tekst gaat daaronder verder.

[video:7408074]

‘Misschien een boer’

Een ander vindt het merkwaardig: "Hier gebeurt namelijk niet zo veel, het is een rustig dorp. We hebben hier ook gewoon zwijnen die hier ’s nachts rondlopen. Die schieten we ook niet af. Kijk, als die wolf mensen aanvalt, dan snap ik het punt dat je hem afschiet, maar het is in de nacht gebeurd. Ik neem aan dat er geen hordes mensen in de nacht over straat liepen, hier. Misschien dat een boer hem afgeschoten heeft? En de vraag blijft waaróm de wolf dan is afgeschoten."

‘Vroeg of laat gaat er een kind aan’

Melkveehouder Gert-Jan Brouwer uit Stroe is duidelijk in zijn mening: "Geweldig dat die wolf is doodgeschoten. De man of vrouw die dat heeft gedaan, verdient een pluim. Ik meen dit echt, uit de grond van mijn hart." De boer is bang voor de veiligheid. "Want vroeg of laat gaat er een kind aan, of een volwassene."

Brouwer ziet graag dat de wolven in Nederland worden afgeschoten. "Ze zijn niet voor niets uitgeroeid in 1700-zoveel. Toen kreeg je geld als je op ze schoot. En nu zou je zomaar de bak indraaien? Kom nou, die dingen horen hier niet. Moet je eens kijken hoeveel schapen er al dood zijn."

‘Het lijkt mij sterk dat de wolf hier is afgeschoten’

Agrariër Gerrit van den Heuvel houdt kippen en woont vlak bij de plek waar de wolf gevonden werd. Hij gelooft niet dat de wolf daar ter plekke is neergeschoten: "Het lijkt mij sterk dat hij hier is afgeschoten, want dit gebied is te smal en te klein om jacht te maken op een stuk wild dat te snel is om bij te houden voor een mens. Ik verwacht dat hij in een open veld is neergeschoten en later is gedropt."

Jagersvereniging keurt doden wolf af

Het doden van wolven is in Nederland bij wet verboden. De Jagersvereniging keurt dit ook ten strengste af, zoals zij alle soorten van stroperij bestrijdt. Een stroper is iemand die onrechtmatig een dier probeert te doden. Daarom gaat het in dit geval om stroperij. De wolf leefde in een gebied van Natuurmonumenten. Die organisatie zegt dan ook alles te zullen doen om de provincie te helpen bij het onderzoek naar de dader.

Ook LTO Nederland, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders, is wat betreft de zaak in Stroe duidelijk: wolven mogen niet worden doodgeschoten.

Momenteel loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar het voorval.

Zie ook:

Deel dit artikel