Cameratoezicht bij twee fietsenstallingen centrum Wijchen moeten stijging diefstallen tegengaan - RN7

De fietsenstalling bij Markt 19. Foto: Google Street View

De fietsenstalling bij Markt 19. Foto: Google Street View

WIJCHEN - Wijchen wil begin 2022 op twee plaatsen bij het centrum voor cameratoezicht zorgen bij fietsenstallingen. Het gaat om een fietsenstalling aan de Sterrebosweg en de fietsenstalling bij ijssalon Markt 19. Het aantal fietsendiefstallen in Wijchen stijgt de laatste jaren weer, nadat er in 2017 en 2018 juist goede zaken was gedaan met het terugdringen van het aantal fietsdiefstallen.

Daling en stijging

In 2016 had Wijchen te maken een hoog aantal fietsdiefstallen (124 inclusief brom- en snorfietsen). Om daartegen in actie te komen, voerde de politie acties uit met lokfietsen en werd er bij het station van Wijchen cameratoezicht geplaatst en een beheerder aangesteld. Vervolgens werd het aantal diefstallen in twee jaar meer dan gehalveerd. Sinds 2019 kruipen de cijfers echter weer omhoog. Voor 2021 zijn de cijfers (66) nu al hoger dan in heel 2020 (65). Ook bij het station, waar er tussentijds niets veranderd is aan het aanwezige toezicht.

Camera’s

De wens om meer cameratoezicht is er al langer in Wijchen. Het proces om daartoe te komen verliep echter stroperig, waardoor het college nu voor een alternatieve weg kiest. “Als je op basis van de openbare orde cameratoezicht wilt plaatsen, zit daar een ingewikkelde procedure aan vast”, zegt wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen). “Maar het kan ook op basis van zaakbescherming, met de voorwaarde dat het cameratoezicht op een bordje gemeld wordt en de fietsenstalling op een bepaalde manier ingericht wordt. Langs deze weg kunnen we het sneller realiseren.” Het gereserveerde budget van 50.000 euro maakt echter onderdeel uit van de begroting voor volgend jaar. “Wat mij betreft, hangen die camera’s er op 2 januari al.” De camerabeelden mogen niet langer dan vier weken worden bewaard. Alleen als er sprake is van een strafbaar feit kan de politie de beschikking krijgen over de beelden. Naast het cameratoezicht wordt er doorgegaan met reguliere controles door handhavers, zegt burgemeester Marijke van Beek.

Bendes en e-bikes

Bij de eerdere piek in fietsendiefstallen werd Wijchen geplaagd door bendes die met busjes rondreden om fietsen te verzamelen. Dat lijkt nu weer in ieder geval ten dele te stijging te verklaren. Uit de aangiftes blijkt dat er sommige dagen pieken zijn, wat suggereert dat er meerdere fietsen in hetzelfde busje geladen zijn. De stijging van het aantal e-bikes kan ook de toename aan diefstallen verklaren: van de 64 fietsendiefstallen tot nu dit jaar ging het in 26 gevallen om e-bikes.

Deel dit artikel