Rappen over wapens: 'Doe normaal, lever ze in' - RN7

Tarik, Bo, Jenna, Vernon en andere leerlingen van de locatie Kristallis, Aventurijn Foto: VSO Kristallis, Aventurijn

Tarik, Bo, Jenna, Vernon en andere leerlingen van de locatie Kristallis, Aventurijn Foto: VSO Kristallis, Aventurijn

NIJMEGEN - “Wapens lossen niets op, gebruik het niet en lever je wapen in”. Dat is de boodschap van de leerlingen van VSO Kristallis die maandag een song en videoclip presenteerden over dit thema. Zij werkten de afgelopen zeven weken nauw samen met de Nijmeegse rapper Djahboy om via de clip dit thema bij jongeren onder de aandacht te brengen. Het is deze week namelijk de Week van de Veiligheid en de landelijke inleveractie van steekwapens.

“Het project is broodnodig”, vertelt Mike Adema van Bindkracht 10 die het project ondersteunde. “Wij zien een landelijke trend op het gebied van geweldsincidenten, met name steekwapens. Het project is met name bedoeld om bewustwording te creëren bij de leerlingen van deze school en aan dit zware thema een positieve draai te geven. Ik denk niet dat deze leerlingen met wapens rondlopen, althans dat hoop ik van niet”, vertelt Adema.

De tekst gaat verder onder de video:

Rapper Djahboy heeft als leerling zelf op de Kristallis gezeten. Dat was 15 jaar geleden en toen kwam hij niet in aanraking met wapens ,vertelt hij. “Je ging toen gewoon met elkaar op de vuist, wapens waren niet echt ‘in’.” Djahboy is blij dat hij zijn steentje heeft kunnen bijdragen aan dit project. “Ik ben de jongeren door dit project gaan begrijpen, maar het is niet het juiste manier om hun problemen op te lossen. Ik hoop dat ik ze dat heb kunnen meegeven.”

'Het is echt niet verstandig'

De videoclip ziet er professioneel uit en de tekst is heel geschreven door één van de leerlingen, Jenna. Ze heeft nooit iets met wapens meegemaakt, maar heeft wel vrienden die af en toe met wapens rondlopen. “Dat kan gewoon niet. Dan zeg ik: ‘doe normaal, je gaat toch niet met een mes over straat lopen?’ Ze doen het natuurlijk uit bescherming en dat begrijp ik wel, maar het is echt niet verstandig”, legt ze uit.

Bo, een andere leerling van de school die een rol in de videoclip heeft, vond het vooral leuk om mee te doen omdat hij zo zijn skills als rapper kan laten zien. Bang voor wapens is hij niet. “Soms zeggen mensen om me heen dat ze een wapen bij zich hebben, maar daar word ik niet koud of warm van. Als iemand voor me zou staan met een mes, dan loop ik gewoon weg. Je kan het oplossen als een man, maar niet met een mes.”

Bekijk hier de videoclip. De tekst gaat verder onder de video:

“Ik hoop echt dat de jongeren hier iets van hebben geleerd. Veel van hen hebben echt talent en het zou zonde zijn als ze dat vergooien door rare dingen te doen als met een mes gaan rondlopen”, vertelt Djahboy. Hij wil de jeugd graag nog het volgende meegeven: “Denk aan de gevolgen, want je doet heel veel mensen pijn als je met een mes rondloopt. Let op jezelf!” De hele week kun je bij verschillende politiebureaus nog ongestraft je wapens inleveren.

Deel dit artikel