Ondernemingen in Rijk van Nijmegen getoetst op toegankelijkheid - RN7

Het NLKT kent vier niveaus: brons, zilver, goud en platina. Foto: Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid

Het NLKT kent vier niveaus: brons, zilver, goud en platina. Foto: Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid

BEUNINGEN - De ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland hebben in het Rijk van Nijmegen de afgelopen maand 83 ondernemingen getoetst op toegankelijkheid. Twintig winkeliers en (horeca)ondernemers het Nederlands Keurmerk voor toegankelijkheid behaald. Dertien hebben zelfs hoger gescoord dan het basisniveau. Met het project willen VNO-NCW en MKB Nederland ondernemers helpen met het toegankelijk(er) maken van hun onderneming én tegelijkertijd de toegankelijkheid van de openbare ruimte in kaart te brengen.

Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking. Daarnaast wordt het hebben van een toegankelijke onderneming steeds belangrijker, gezien de vergrijzing. Reden genoeg voor de ondernemersverenigingen om het Nederlands Keurmerk voor toegankelijkheid in het leven te roepen. Alle deelnemende ondernemers zijn zich bewust geworden dat toegankelijker ondernemen niet alleen slim is om te doen maar dat het daadwerkelijk loont.

Meerdere aanpassingen

Met aanpassingen aan of in de bedrijfspanden en de aanwezige voorzieningen, zijn grote stappen gezet in het toegankelijk maken van de ondernemingen en de openbare ruimte. Voorbeelden van aanpassingen die zijn doorgevoerd zijn: het aanbrengen van een drempelhulp voor de deur, bestickering van ramen en deuren of het verbreden van gangpaden. De komende periode zullen nog meer aanpassingen worden verricht en keurmerken worden uitgereikt.

Eerder werd bekend dat de gemeente Beuningen 27.000 euro vrij zou maken voor het onderzoek naar de verbetering van toegankelijkheid in haar centrum. De ‘MKB Toegankelijke Route’ is hier online terug te vinden. Mensen met een beperking kunnen de landelijke routekaart raadplegen als zij een toegankelijk dagje uit willen.

Deel dit artikel