Sommige bussen in ochtendspits stampvol - RN7

Bushalte in Beuningen Foto: RN7

Bushalte in Beuningen Foto: RN7

BEUNINGEN / DRUTEN / NIJMEGEN - Op diverse buslijnen in de regio Nijmegen zijn bussen tijdens de ochtendspits stampvol en staan mensen in de gangpaden bovenop elkaar. Dat gebeurt vooral op dagen dat het regent en veel scholieren voor de bus kiezen in plaats van te fietsen. Naarmate het kouder wordt, zal dat probleem alleen maar toenemen, zo is de verwachting.

Meer reizigers dan verwacht

Het gaat bijvoorbeeld om Lijn 85 (Druten-Nijmegen), die 's ochtends om het half uur rijdt, terwijl dat vóór corona om het kwartier gebeurde. Lijn 5 (Beuningen-Nijmegen) reed vroeger in de ochtendspits elke tien minuten, maar nu om het kwartier.

De terugkeer van reizigers naar het openbaar vervoer na de coronacrisis verloopt spoediger dan geraamd, zo erkent een woordvoerster van de provincie desgevraagd. De provincie is verantwoordelijk voor het busvervoer en niet de gemeenten zoals mensen vaak denken.

Mogelijkheden extra capaciteit

De drukte in de ochtendspits wordt volgens de woordvoerster wel besproken met busmaatschappij Connexxion, omdat er mogelijkheden zijn voor extra buscapaciteit in de spits. "Maar we hebben nog nergens spitsdrukte op het niveau van vóór corona. Momenteel is de drukte op 67 procent vergeleken met vóór corona," zegt de woordvoerster.

Volgens een woordvoerder van Connexxion is het op sommige tijden druk op de Lijnen 5 en 85, maar is het een uitzondering dat reizigers blijven staan. Reizigers staan vaak, terwijl niet alle zitplaatsen bezet zijn, aldus de woordvoerder.

Graag respons van reizigers

De Connexxion-woordvoerder zegt dat de busmaatschappij graag wordt geïnformeerd door reizigers als het op trajecten op bepaalde momenten erg druk is. "Maar dan wel liefst specifieke informatie over tijdstip, datum, halte en buslijn," zegt de woordvoerder.

Scholieren in bus 85 verklaren dat de bus, als die tegen 8 uur 's ochtends in Beuningen langskomt richting Nijmegen, bij regenachtig weer altijd helemaal stampvol staat.

Deel dit artikel