Wijchen voegt carnavalsverenigingen toe aan lijst essentiële sociaal-culturele voorzieningen - RN7

Carnavalsverenigingen kwamen voorheen niet in aanmerking voor noodsteun. Foto: Unsplash

Carnavalsverenigingen kwamen voorheen niet in aanmerking voor noodsteun. Foto: Unsplash

WIJCHEN - Wijchen voegt haar carnavalsverenigingen toe aan de lijst van cruciale organisaties in de Wijchense sociale- sportieve en culturele basisinfrastructuur. Hierdoor komen de verenigingen in aanmerking voor noodsteun in verband met geleden schade door de coronacrisis, wat voorheen niet het geval was.

Belangrijke sociaal-culturele functie

Het Wijchense college dicht het jaarlijkse terugkerende carnaval als een evenement dat een ‘zeer belangrijke sociaal-culturele functie in de Wijchense samenleving heeft’ maar erkent tegelijkertijd dat men carnaval als niet ‘essentieel’ beschouwt. “Daarentegen is carnaval een niet meer weg te denken evenement dat in belangrijke mate bijdraagt aan de gemeenschapszin in Wijchen”, schrijft men. “Daarnaast organiseren de verenigingen andere maatschappelijke activiteiten, zoals Koningsdagactiviteiten die van belang zijn voor de saamhorigheid in onze gemeente.”

Voorkomen dat verenigingen omvallen

Daarom wil het college voorkomen dat de carnavalsverenigingen als gevolg van de coronacrisis omvallen. “Daarom willen we ze toevoegen aan de lijst van essentiële voorzieningen in de sociale- sportieve en culturele basisinfrastructuur, zodat zij ook een beroep kunnen doen op noodsteun.” De carnavalsverenigingen ontvingen eerder wel al van de gemeente een bijdrage van 500 euro voor het organiseren van een alternatieve activiteit in 2021.

Deel dit artikel